Menü

Miért őrülnek meg az emberek a szappanoperákért?

Bár a szappanoperákat gyakran illetik olyan jelzőkkel, mint például gagyi, felszínes, „csöpögős”, mégis világszerte nagyon népszerűek ezek a történetek. Vajon mi a titkuk, mellyel emberek millióit bilincselik nap, mint nap a tévé elé?

A tévénézés, és a különböző szappanoperák történetének követése egy olyan kikapcsolódási forma, mely egy-egy órára lehetőséget ad arra, hogy kilépjünk a saját életünkből, a saját „problémaköreinkből”. A szereplőkkel való azonosulás révén kiélhetjük rejtett vágyainkat, megélhetjük érzelmeinket. A szappanoperák olyanok a felnőtteknek, mint a mesék a gyerekeknek. 

Oldják a feszültséget, szórakoztatnak, segítenek kikapcsolódni. Akárcsak a mesék a telenovellák is tükrözik a legtöbb ember által áhított világot, melyben ugyan vannak jó és rossz szereplők is, de a történet vége mindig pozitív, az igazság mindig győzedelmeskedik. Ezek a történetek tehát az úgynevezett ősbizalmunkat erősítik, azt a hitünket, hogy minden problémánk ellenére a világ alapvetően jó, és az igazság végül mindig felülkerekedik a rossz dolgokon.

Mindemellett pedig a legtöbb emberben ott lapul a rejtett „kukkoló”, aki szeretne bepillantani mások magánéletébe, illetve családi titkaiba. Ez a fajta késztetés is eredményezheti, hogy világszerte emberek tömegei követi figyelemmel a különböző szappanoperák történeteit.

Ez egyáltalán nem megvetendő, a felnőtteknek is kell a mese, de a kikapcsolódás ezen formája is lehet káros, amennyiben függővé válunk ezektől a sorozatoktól. Ha elvakultan óhajtjuk mások életét élni, illetve ha túlságosan elveszünk egy igencsak idealizált, kisarkított világ díszletei között, idővel elvesztjük a talajt a lábunk alól. Néha ki kell lépni a saját életünk problémaköreiből, de aztán vissza kell térnünk a saját valóságunkba, folytatva tovább saját utunkat.

Fotó:
Pixabay.com

 

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.