Menü

Testi-lelki felépülés szülés után

Bár a várandóság illetve a szülés korántsem tekinthető betegségnek, mégis komoly fizikai és lelki megterhelést jelent, ezért fontos, hogy beszéljünk a szülés utáni felépülésről.

A várandóság és a szülés rengeteg energiát von el a kismama szervezetétől, mind fizikális, mind mentális értelemben. Ahhoz, hogy energikusak legyünk, nem elég pusztán az a pozitív érzelmi többlet, amit a baba érkezése jelent, ez a fajta „lelkesedés” ugyanis idővel nem elégséges, és akár túlzott kimerülésbe is átcsaphat. Sok kismama ugyanis ilyenkor, a hormonok által kiváltott és egyéb érzelmi hullámoknak köszönhetően mindenféle saját szükségletet háttérbe szorítva, rendkívüli energiákat mozgósít, melynek egyetlen célpontja a baba igényeinek kielégítése.

De az elhanyagolt szükségletek idővel kérik a magukét, az alváshiány, a fáradtság, a rendszertelen és nem elégséges étkezések komoly következményekkel járhatnak. Ezért fontos tudatosan (mert ilyenkor az ösztönök csak a babára „figyelnek”) megfogadni a következő tanácsokat.

Az első időszakban a kismamák úgy érezhetik, összecsapnak a hullámok a fejük fellett: nem érik utol magukat, és minden pillanatot ki kell használni aktív tevékenységre. Mégis fontos, hogy a saját pihenésünkre is szánjunk időt, amikor a baba alszik, mi magunk is próbáljunk meg aludni, vagy pihenni. A kikapcsolódás beiktatása is „életmentő” lehet, nyilván nem egy nyaralásra kell itt gondolni, hanem arra, hogy időnként a kismamának is szüksége van a babával kapcsolatos teendőktől teljesen eltérő tevékenységre.

A fizikai felépüléssel kapcsolatban is vannak olyan szakmai tanácsok, melyeket megfogadva elősegíthetjük szervezetünk helyreállását. Hüvelyi szülés esetén, a hüvely illetve a gát érzékenységét kezdetben hideg majd később meleg borogatással érdemes kezelni. A naponta többször is történő mosakodással, zuhanyzással nemcsak a kellemetlen panaszokat enyhíthetjük, hanem a gyógyulást is elősegíthetjük. Nem ritka, hogy szülést követően vizelettartási problémák is kialakulnak. Ennek fő oka, hogy a várandóság illetve szülés következtében a medencefenék izmai meggyengülnek, a kismedence szervei megereszkednek és betüremkednek a hüvelybe. Ez okozhat vizelettartási problémákat, de az úgynevezett Kegel-gyakorlatok (medencefenék izmainak erősítése) segítségével ezek a panaszok megszüntethetőek.

A szülést követően ne erőltessük meg magunkat, de nyugodtan tornázhatunk, mellyel nemcsak fizikai állapotunk helyreállását segíthetjük, hanem lelki energiákat is mozgósíthatunk. Hagyjunk időt magunknak a szülés utáni felépülésre, de ez ne jelentse azt, hogy elhagyjuk magunkat.

Fotó: 
Pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?