Menü

Még nem késő felkészülni a bikiniszezonra

Hamarosan itt a nyár, és végre elővehetjük a fürdőruhákat, úszódresszeket és boardshortokat a szekrényből. Bár tény, hogy ennek nem mindenki örül, főleg azok nem, akik télen kevesebb figyelmet fordítottak az alakjukra. Aggodalomra semmi ok, még nem késő formába lendülni és megszabadulni a hideg időben felszedett párnácskáktól!

Kb. 40-60 nap alatt jól látható eredményeket érhetünk el, amennyiben odafigyelünk a táplálkozásunkra, valamint elkezdünk sportolni. Amennyiben egyedül nehezen boldogulunk, szakértőktől, személyi edzőktől már 10.000 Ft-os összegtől kérhetünk egyénre szabott edzéstervet, valamint étrendet.

Az elsődleges, amit bizonyosan javasolni fognak, a finomliszt és a cukor elhagyása. Ez elkerülhetetlen az alakunk átformálásához. Bár léteznek „csodadiéták”, miszerint fogyjunk csokoládéval, vagy hogy a kalória szabályozása mellett bármit ehetünk, azonban ez általában csak ideig-óráig válik be. Ha valós, és jelen esetben gyors eredményt szeretnénk, akkor valóban egészséges ételeket fogyasszunk. Itt azonban kihangsúlyoznánk, hogy a túl gyors fogyás nagyon egészségtelen lehet! Nagy testsúly esetén még gyorsabb fogyás várható a diéta kezdetén, ha viszont kisebb súlytöbblettel rendelkezünk, akkor heti 1 kg fogyásnál többet ne erőltessünk. Fontos, hogy mindig ugyanabban a napszakban, lehetőleg reggel, étkezés előtt, ruha nélkül mérlegeljük magunkat. Még jobb, ha centivel próbálkozunk, vagy valamelyik ruhadarabunkon figyeljük, hogy mennyire szűk a fogyás előtt, és később mennyivel könnyebben csusszanunk bele. A sport elkezdésével ugyanis lehet, hogy fogyást tapasztalunk, a mérleg azonban nem mutat kevesebbet: ennek oka, hogy az izom fejlődésével még nőhet is a mérleg szerinti súlyunk, mivel az izom nehezebb, mint a zsír.

Ettől viszont ne ijedjünk meg, és ne hanyagoljuk a sportot olyan ál-indokokkal, miszerint inkább nem sportolunk, mert attól nehezebbek leszünk, vastagabb lesz tőle a combunk, stb. Ezek nem valós okok a sport elhagyására. Csak formásabbak leszünk a sportolástól, és a fogyás mellett így kaphatunk szép, formás alakot a bikiniszezonra. Önmagában viszont a sport nem elegendő: heti két aerobic mellett még nem ehetünk meg mindent. A fogyás és az alakformálás terén 70%-ot nyom latba az étkezés, és 30%-ot a mozgás.

Amennyiben komolyan vesszük, hogy a nyaralásra szeretnénk jobban kinézni, akkor szigorúnak kell lennünk önmagunkhoz. Ez nem azt jelenti, hogy éhezni kellene, vagy soha nem ehetünk egy szeletet a nagymama sütijéből, de összességében jelentős változásokra van szükség az életmódunkban. Ebben segíthet, ha referenciapéldának leírjuk egy átlagos napunkat étkezés és mozgás szempontjából, majd a fogyókúra, életmódváltás kezdetével minden nap feljegyezzük, hogy mit ettünk és mit mozogtunk. Ha ezt őszintén tesszük, akkor el tudjuk kerülni, hogy áltassuk magunkat, amire hajlamosak lehetünk akkor, amikor még nem kiépült szokás számunkra az újfajta étkezés, vagy a testmozgás. 

Fotó:
Pixabay.com

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.