Menü

Tabuk nélkül a párkapcsolatokról: Interjú Pilát Gáborral - 2. rész

A Tabuk nélkül a párkapcsolatokról elnevezésű facebook oldalt Pilát Gábor hozta létre. A site pillanatok alatt hatalmas népszerűségre tett szert, fél év alatt 20 ezer követője lett – nem véletlenül. Interjút készítettünk Gáborral a munkájáról, és a legizgalmasabb párkapcsolati kérdésekről. Interjúsorozatunk 2. részét olvashatják. 

Hajráegészség.hu: Mi a véleményed a régi és az új értékekről, mint hűség, házasság, családalapítás? Mennyire alapja mindez egy boldog, 21. századi kapcsolatnak, vagy miben kell rugalmasabbnak lennünk, mint korábban? És mi a helyzet a megcsalással?

Pilát Gábor:   Az alapvető értékekhez nem azért kell ragaszkodni, mert hagyománytisztelők vagyunk, hanem mert a jelenlegi társadalomnak a legkisebb összetartó közössége a család. Lehet új irányzatokat behozni a rendszerbe, mint azt látjuk is, de úgy tűnik, hogy azok nem igazán működőképesek. Sokan a párkapcsolatra, házasságra is azt mondják, hogy nem működőképes, csak azért, mert nem tudják azt működtetni. Azért, mert nem működik a házasság intézménye, nem temetni kell a házasságot, hanem érdemesebb megnézni, hogy hogyan lehet azt jól csinálni. A megcsalás persze komoly dolog, de van még legalább ezer olyan esemény, ami ehhez hasonló bizalomvesztést okozhat. Például ha nyakon vágom a párom gyerekét, főleg jogtalanul, lehet, hogy ugyanúgy soha többet nem akar velem beszélni, és azonnali kapcsolatlezárással jár a dolog. A megcsalás nyilván közkézen forgó téma. Nagy a kísértés, és nem stabilak a kapcsolatok. 

Rengeteg a válás, a szakítás, a gyermekét egyedül nevelő szülő, sokak szerint a kapcsolatok még sosem voltak ekkora válságban, mint most. Te is negatívan látod a helyzetet?

Gábor:   A helyzetet nem látom negatívan, de tény, hogy sok rossz állapotban lévő kapcsolatot látok. Nem tűnik könnyűnek egy jól működő párkapcsolatot létrehozni, de valójában nem is annyira bonyolult. Az emberek sokszor túlmisztifikálják ezt a kérdést. Létezik egy mondás, miszerint „egyszerű az élet, csak bonyolult az út odáig”. Ha az alapok rendben vannak, mindketten hasonló értékrenddel és etikai szinttel rendelkeznek, ráadásul ott van mögötte a szeretet, nem kivitelezhetetlen vállalkozás.

Milyen szempontokat tartasz a legfontosabbnak a párválasztás során, hogyan lehet tudatosan menedzselni egy párkapcsolat kezdetét? 

Gábor:   Gyakori hiba az, hogy az első szex után szerelembe esnek az emberek, és onnantól kezdve azt hiszik, hogy csak a boldogság vár rájuk, fejest ugranak a kapcsolatba és előreszaladnak. Nem élik meg a pillanatot, a másik megismerését, és ennek gyors kiégés a vége. Hiányoznak a közösen megélt élmények az élet különböző területein. Úgy vélik, hogy ott a szerelem, jó a szex, és ezzel bele is sodródtak a kapcsolatba. Időt kell adni a párkapcsolatnak, hogy kiforrja magát.

Az is tény, hogy az emberek már nem akarják megjavítani a dolgokat, hanem kidobják és lecserélik azokat. Ez van a tárgyakkal, autókkal, de a párkapcsolatokkal is. A sok cserének viszont óhatatlanul elértéktelenedés a következménye és egyfajta befásultság, amikor már nincs is kedve az embereknek új kapcsolatba kezdeni.

Mi a tapasztalatod, mennyire hozható vissza a válságba került kapcsolat a szakadék széléről?

Gábor:   Ha a szándék mindkét fél részéről megvan, és hajlandóak ránézni bizonyos dolgokra a párkapcsolat működésében, akkor visszahozható még a szakadékból is. 

Előzmény: Az interjúsorozat 1. részét itt olvashatod: 
http://hajraegeszseg.hu/cikk/2015-04-30/tabuk-nelkul-a-parkapcsolatokrol-interju-pilat-gaborral-1-resz

Jövő héten az interjúsorozat 3. részében arról olvashatnak majd, hogy létezik-e a Nagy Ő, és hogy miként lehet a gyerekeket tudatosan nevelni a párválasztásra. Tartsanak velünk továbbra is! 
Gábor facebook oldalát itt találjátok meg: https://www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol

Vegyél részt Pilát Gábor előadásán Debrecenben! Téma: Szakítás és újrakezdés. 
Bővebb információ és jelentkezés: http://www.pilatgabor.hu/esti-eloadas-sorozat-regisztracio/

 

Fotó: Pixabay.com
 

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

A kényszerbetegségek okai

A kényszeres páciensek tolakodó gondolatokat élnek meg, melyek szenvedést okoznak és amelyeket más gondolatokkal vagy tevékenységekkel (kényszercselekedetekkel) próbálnak elnyomni vagy semlegesíteni.