Menü

„Mintha alvás közben nőtt volna a gyerekem…”

Minden szülő örül, ha kisbabája békésen alszik, pihen. A táplálás mellett talán az egyik legfontosabb, hogy a baba nyugodt alvása biztosítva legyen. Alvás közben ugyanis rendkívül fontos fejlődési folyamatok mennek végbe az agyban.

Gyakran érzékelik úgy a szülők, hogy gyermekük mintha alvás után nagyobb lenne, vagyis miközben szundikál, nőtt is. Nos, ennek a tapasztalatnak bizony van tudományos magyarázata. Az agysejtek alvás közben dolgozzák fel az ingereket, a számtalan információt és élményt. Ilyenkor raktározódnak az új információk is a memóriában, illetve épülnek az újabb és újabb kapcsolatok az agyban. Az alvás tehát rendkívül fontos szerepet tölt be a fizikai, az érzelmi, és a szellemi fejlődésben is.

Visszatérve pedig arra a tapasztalásra, mely szerint úgy tűnik, mintha a kisbabák minden egyes alvás után nagyobbak lennének, korántsem tévhitről, vagy pusztán érzéki csalódásról van szó. A kisbabák mélyalvása közben ugyanis, növekedési hormonok szabadulnak fel, a fehérje lebontás csökken, mely egyúttal serkenti a sejtnövekedést.

A babáknak egészen más mind az alvásigényük, mind az alvásmintázatuk. Fontos, hogy a szülők biztosítsák a nyugodt alvás feltételeit, vagyis érdemes kialakítani és tiszteletben tartani a baba alvási szokásait. A baba alvás idejében kerüljük például a vendégfogadást, az ügyintézés illetve a bevásárlást, a napközbeni alvás időket sem szabad megzavarni, felborítani a megszokott ritmust.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.