Menü

Nem érdemes elmulasztani az ebösszeírást

Az ebösszeírás határideje a legtöbb településen már lejárt. Ha lemaradtunk a kijelölt határidőről, akkor is érdemes lehet cselekedni, mert a kiszabható büntetés mértéke igen magas.

Az országos döntés értelmében a települési önkormányzatoknak legkésőbb tavaly év végéig meg kellett volna tartaniuk az ebösszeírást. Ez sok településen elmaradt, vagy a kiírt határidőig nem érkezett be elegendő mennyiségű adat, így a lehetőséget meghosszabbították februári-márciusi határideig. Az adatlapot papír alapon, vagy némely önkormányzatoknál elektronikus úton (is) be lehet küldeni, vagy helyben kitölteni. Olyan adatokat kell rajta szerepeltetni a kutya adatain kívül, mint a mikrochip, az ivartalanítás, az oltási adatok, valamint az esetleges kisállat-útlevél adatai, és a műveletekhez kapcsolódó állatorvos neve, valamint kamarai bélyegzőjének száma. Ez azt jelenti, hogy az adatlap kitöltéséhez szükség lehet egy kis otthoni kutatómunkára, így aki még nem töltötte ki, vagy vigye haza az adatlapot, vagy vigyen el minden fontos adatot a hivatalban való kitöltéshez.

Itt kell megemlíteni, hogy aki esetleg elmulasztotta a mikrochip-beültetési kötelezettségét, annak javasolt ezt megtenni az ebösszeírási adatok leadása előtt. 2013. évtől minden négy hónapnál idősebb kutyát kötelező mikrochippel ellátni, és azt regisztrálni az országos Petvetdata elnevezésű adatbázisban. Ezt egyébként kutya örökbefogadás esetén az örökbeadó szervezet intézi, és kötelezi a leendő gazdit, de a lelkiismeretes tenyésztők is maguk gondoskodnak a kutyák mikrochip-el való ellátásáról. Ez is egy jó szűrő lehet kutyavásárláskor, mert beszédes lehet, ha a tenyésztő erre sajnálja a ráfordítást, még akkor is, ha mindez csak az állat 4 hónapos koráig kötelező. A lelkiismeretes tenyésztők és örökbeadók ugyanis kellőképpen tájékozottak erről a kérdésről, és szeretnének nyugodtak lenni a kezük alól kikerült kutyák sorsával kapcsolatosan, ezért is preferálják azt, hogy az ő égiszük alatt már megtörténik a rizsszem méretű mikrochip beültetése.

Akár a mikrochip, akár az ebösszeírás elmulasztása drága büntetési összeget róhat maga után. Az előbbinél 45 ezer forint, az utóbbi esetében pedig 30 ezer forint lehet a mulasztási díjtétel. Így mindenképp érdemes cselekedni, még akkor is, ha „látszólag” lejárt a határidő. A mikrochip beültetéssel kapcsolatban keresse fel a helyi állatorvost, az ebösszeírással kapcsolatosan pedig a település jegyzője tud tájékoztatást nyújtani. 

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.