Menü

A jó alvás titkai

Nemrég volt az alvás világnapja, amelynek keretében többek között arra hívták fel a figyelmet, hogy az emberiség egyre nagyobb részét érinti élete során valamilyen alvásprobléma.

Az alvás világnapja idén március 13-ára esett, s a nap minden évben remek alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet a különböző alvással kapcsolatos problémákra.

Az alvászavar kortól és nemtől függetlenül mindenkit érinthet, a probléma kezelhető, és érdemes is kezelni, mielőtt komolyabb egészségügyi gondhoz vezet. Mert az alvásgondokkal kapcsolatban épp ez az egyik legfontosabb tudnivaló: olyan egészségügyi hátrányai lehetnek, amelyek jóval túlmutatnak azon, hogy nap közben fáradtak és levertek vagyunk.

Az alvásprobléma kiszélesedése nyilvánvalóan az egyre gyorsabb, feszítettebb tempójú életmódra vezethető vissza. A kialvatlanság a felnőttek mellett a gyerekek egyre nagyobb százalékát is érinti.

A jó alvás nemcsak órában, hanem minőségben is mérendő. A túlhajszoltság, a különböző stimulánsok (kávé, cigaretta, energiaitalok, gyógyszerek) túlzott használata, valamint az elektronikus eszközök előretörése életünkben mind-mind okozhat problémát.

Az enyhe alvászavar rendszerint életmódváltással orvosolható, de egy idő után érdemes szakember segítségét kérni. Már csak azért is, hogy ne szedjünk össze-vissza mindenféle pirulát.

A jó alvás összetevői a bejáratott napi rendszer, a megfelelő táplálkozás, valamint a rendszeres mozgás bűvös hármasának hátterében rejlenek. Persze előbbi szinte csak elméletben létezik, azért egy-két fontos alapelvet érdemes biztosítani napi életritmusunkban. Ez nagyon sokat számíthat.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.