Menü

Tabuk nélkül a párkapcsolatokról: Interjú Pilát Gáborral – 1. rész

A Tabuk nélkül a párkapcsolatokról elnevezésű facebook oldalt Pilát Gábor hozta létre. A site pillanatok alatt hatalmas népszerűségre tett szert, 4-5 hónap alatt 17 ezer követője lett – nem véletlenül. Interjúsorozatot készítettünk Gáborral a munkájáról, és a legizgalmasabb párkapcsolati kérdésekről. Ezen a héten a három részes beszélgetés első részletét olvashatják.

Hajráegészség.hu:   Korábban értékesítési, vezetői és kommunikációs tréningeket tartottál. Hogyan eveztél át a párkapcsolatok területére, és miért éppen ez a témakör lett a szíved csücske? 

Pilát Gábor: Az elmúlt 20 évben, több mint 10.000 embernek tartottam ilyen tréningeket. Mindig is érzékeltem a párhuzamot a céges és a párkapcsolati kommunikációs problémák között.

Egyszer egy ismerősöm kimásolt és elküldött nekem egy levelet egy társkereső oldalról, amit ő kapott és  aminek a kommunikációs stílusa oly mértékben kiverte nálam a biztosítékot, hogy azonnal meghirdettem egy kommunikációval és kapcsolatokkal foglalkozó ingyenes beszélgetést, amelyre azonnal beteltek a helyek. Ez 4 hónappal ezelőtt történt. Másnaptól elkezdtem videókat gyártani, olyan témákban mint a párkapcsolatok főbb buktatói, konfliktusok kezelése, de készült videó a társkereső oldalakról és swinger-klubokról is. Már az első videóimat több ezer ember megnézte, viszont egyre inkább úgy tűnt, az embereket a mélyebb, már-már a spiritualitás mezsgyéjén mozgó témák jobban érdeklik. Volt olyan írásom, amit rendkívül megtisztelő módon 44.000 ember olvasott és 3900 lájkot kapott.

Mit gondolsz, miért lett ennyire "divat" foglalkozni a párkapcsolatokkal?

Gábor:   A környezetemben azt látom, hogy a jónak hitt párkapcsolatok sem olyan jók, ha megkapargatjuk a felszínt. Találkozunk időnként álompárnak mondott szerelmespárokkal, akik végül mégsem lesznek együtt az idők végezetéig, és mindenki meglepetésére szakítanak. Egy dolog a fellángoló szerelem, de ahogy az értékesítőnek a termékismeret mellett értenie kell az ügyfelekhez és a kommunikációhoz, a párkapcsolatokban is szükség van a gyakorlatban használható, működő technológiára. A környezet ráadásul a szingliség felé tolja az embereket: ez egy gazdasági érdek. Minél több a szingli, annál több mosógép és autó fogy.

A képlet tehát így néz ki: Hiányzó technológia a jó párkapcsolat működtetéséhez + egyre gyengébb lábakon álló erkölcsi értékek = rengeteg rossz párkapcsolat.

Milyen változásokat látsz a munkád során, kezdenek tudatosabbak lenni az emberek, ami a kapcsolataik működtetését illeti?

Gábor:   Igen, legalábbis azok, akiknél nemcsak a felismerés jön meg, hanem a gyakorlatban is alkalmazzák a hallottakat. A felismerések szinte mindenkinél megszületnek, csak ha otthon kipróbálják a hallottakat, és esetleg elsőre nem sikerül, sokszor feladják. A szeminárium így átmegy egy kellemes színházi élménybe. Viszont százasával kapom a leveleket, pozitív visszajelzéseket a változásokról. Egy hónapja jött egy levél egy olvasótól, aki hét év után az oldalon olvasottak alapján letette a kábítószert. Gyakori, hogy írnak a párok: rendbejött a kapcsolatuk, és meg tudták oldani azt, amit eddig nem. Életbevágóan fontos, hogy a felismerésnek párosulnia kell egy döntéssel, miszerint változtatunk, és másképp fogunk csinálni dolgokat, mint eddig.

Mik a leggyakoribb hibák, buktatók a párkapcsolatokban, házasságokban?

Gábor:   Alapvetően az őszinte, kimerítő kommunikáció hiánya. Továbbá ilyen a másikkal szemben elkövetett etikátlanságok. Ha valamit elkövetek a másikkal szemben – ennek nem kell nagy dolognak lennie, pl. egy apró dologban nem mondok igazat - , abból lesz egy úgynevezett visszatartás: elkezdek visszahúzódni attól a területtől, ahova az etikátlanságot elkövettem. Ez olyan, mint amikor kölcsönkérek pénzt, nem adom meg és onnantól kerülöm azt, akitől kértem. Ez eltávolodást okoz a párkapcsolatokban, főleg ha mindkét oldalon elkövetik az etikátlanságokat. Minél nagyobb a hazugság, annál hamarabb fogsz Te magad eltávolodni attól, akinek hazudtál.

Jövő héten arról olvashatnak majd, hogy mennyire fontosak a régi kapcsolati értékek és formák a 21. században, hogy mennyire vannak válságban jelenleg a kapcsolatok, valamint hogy mire kell odafigyelnünk egy kapcsolat kezdetén, továbbá hogy mennyire menthető meg egy szakadék szélére került párkapcsolat, vagy házasság. Tartsanak velünk továbbra is! 
Gábor facebook oldalát itt találjátok meg: https://www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol

Vegyél részt Pilát Gábor előadásán Székesfehérváron! Téma: Szakítás és újrakezdés. 
Bővebb információ és jelentkezés: http://www.pilatgabor.hu/esti-eloadas-sorozat-regisztracio/

 

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?