Menü

Milyen zöldségeket együnk a szezon előtt?

Bár mindenhol azt olvashatjuk, mennyire fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, arról kevesebb szó esik, hogy mikor milyen típusút válasszunk belőle. A szezonon kívüli zöldségek, gyümölcsök ugyanis akár érzékenyen is érinthetik a szervezetünket.

Bizonyára sokan érezték már, hogy nem olyan például a paradicsom íze, mint nyáron. Nem csalás, nem ámítás: ilyenkor tényleg eléggé sápatag és íztelen zöldáruk érkeznek hozzánk. Főleg, hogy mivel sok zöldségnek és gyümölcsnek ilyenkor nincs szezonja hazánkban és a környező országokban, így messzi földről kerülnek hozzánk ezek a termékek. Így sokszor ez az áru kevésbé friss, vagy nagyon „mű”, és meglepően sokára romlik csak meg. Az érzékeny gyomrúaknak problémákat okozhatnak azok az anyagok, amiket ezen zöldségek és gyümölcsök termesztésénél, érlelésénél, vagy tisztításánál alkalmaznak, főleg akkor, ha az áru nem hazánk környékéről érkezik hozzánk. Így annyit tehetünk, ha nem tudunk lemondani a nyáron megszokott zöldségekről, hogy legalább azt megnézzük, hogy honnan származik a termék, és megpróbálunk minél közelebbit választani.

A másik jó megoldás, ha egészségesen és vitamindúsan szeretnénk étkezni, de az aktuális hónapoknak megfelelően, hogy visszatérünk a hagyományokhoz. A téli, tavasz eleji időszakban még a szezon során eltett savanyúságokat, szörpöket, lekvárokat, leveket fogyasztjuk. Bár nem minden tartósítási mód egészséges, de már rengeteg tippet találhatunk a bio és cukormentes tartósításhoz. Továbbá ilyenkor érdemes fogyasztani káposztát, kelkáposztát, birsalmát, répát, karfiolt, feketeretket, tormát, sütőtököt, céklát, és csicsókát. A szezonális zöldségfogyasztás másik előnye, hogy általa az étkezésünk változatosabbá válik, és biztosítottabb a megfelelő vitaminbevitel,  mintha mindig hasonló típusú zöldségeket-gyümölcsöket eszünk. 

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!