Menü

Hangák: a fantasztikus anyuka-manufaktúra

A hangák közössége az összefogásról, valamint a környezetvédelemről szól. Eddig ötven anyuka összefogásával valósult meg egy olyan társadalmi vállalkozás, melynek keretében bio és környezettudatos termékeket vásárolhatunk, ráadásul a vásárlásunkkal még nemes célokat is támogatunk.

A hangák csoportja kisgyerekes nőkből áll, és a jelenleg ötven főből álló nőktől bio, öko, tehát teljes mértékben környezettudatos magyar termékeket vásárolhatunk. A termékpalettájukon tisztítószerek, kozmetikai termékek, fényvédőszerek, babáknak való termékek, valamint papíráruk szerepelnek. Rendelhetünk az időszakos katalógusból, de létezik webáruházuk is. A www.hangak.hu weboldalon megkereshetjük, hogy van-e a környékünkön hanga, akitől vásárolhatunk.

A kiváló kezdeményezés fontos momentuma, hogy kisgyerekes nők számára biztosít kereseti lehetőséget, ráadásul oly módon, hogy a gyermeke mellett, otthon tudja végezni a tevékenységét. Mivel a kisgyermekes nők munkaerő-piacra való visszailleszkedése, a munka és a magánélet összeegyeztetése nagyon nehéz kérdés ma hazánkban, ezért kiváló lehetőség, hogy létezik egy olyan tevékenység, amely átmenetet biztosít az anyaság és a munkába állás között, és pénzkereseti tevékenységet teremt az anyák számára. Sőt mindeközben még a gyermekük óvodáját, iskoláját is támogathatják, hiszen a hangák bevételének egy része társadalmi célokat támogat: ovik-sulik, alapítványok, egyesületek kapják a bevétel egy részét. Tavaly a hangák 624 ezer forintot adományoztak a különböző szervezeteknek.

A weboldal külön érdekessége, hogy találunk rajta egy ökológiai lábnyom-számítót, amely egy teszt révén kiszámolja nekünk, hogy mekkora az ökológiai lábnyomunk, valamint összehasonlítja azt a magyar és a nemzetközi átlaggal. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha elmeséljük: a hazai átlag jóval túlhaladja a nemzetközit. Ez is jelzi, hogy valamit tennünk kell, és az egyik remek lehetőség, ha a hangáktól vásárolunk. Be kell látnunk, hogy nem maradhat minden úgy, ahogy volt, és mennyit ártunk a környezetünknek a szokásainkkal. Mint azt a weboldalról megtudhatjuk, egy doboz hagyományos mosószer elhasználásával öt négyzetméternyi rétet károsítunk. Eléggé aggasztó belegondolni, hogy mi múlik akkor egyetlen ember szokásain… Gyakran ugyanis ezt az érvet hangoztatjuk, hogy mi kishalak vagyunk ahhoz, hogy komoly változások történjenek a Földön. Az ilyen adatokból láthatjuk, hogy nagyon is sokat számít minden apró momentum. Nem is beszélve a saját egészségünkről.

És talán az sem mindegy, hogy vásárlásunkkal kit, vagy mit támogatunk: távoli, nehezen meghatározható célokat, mint amiket a multik ígérnek, vagy általunk ismert szervezeteket és hazai gyártókat? 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.