Menü

Idényzöldségek kistermelőktől – Zöldségkosár már négy városban

Fontos a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, viszont tudjuk, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő termékek nagy része sok vegyi anyaggal érintkezik, az íze és vitamin-, valamint tápanyagtartalma jelentősen csökkent. Kiváló megoldás a Zöldségkosár rendszer, amely már négy helyszínen működik.

Egy kosárnyi idényzöldség, gyümölcs, házi tojás, tészta, valamint kiegészítésképp méz, lekvár, szendvicskrém és egyéb finomság lehet a tartalma a rendelésünknek, amennyiben Szegeden, Makón, Kecskeméten, vagy Budapesten élünk. Jelenleg ezen városokban elérhető az a rendszer, ahol egyenesen a kistermelőktől vehetjük át a vegyszermentes, egészséges, és idényjellegű élelmiszereket. Háromféle méretű és árkategóriájú kosárból választhatunk, de az árak szerencsére kedvezőek, tekintve, hogy a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet nem tart fenn boltot, vagy raktárhelyiséget. Éppen ennek köszönheti a frissességét, hiszen az áru azonnal a vásárlókhoz kerül.

A rendszer a személyes kapcsolatokon alapul: a Zöldségkosár honlapján minden kistermelőt megismerhetünk, és a vásárlás során egyedi igényeket, visszajelzéseket küldhetünk nekik. A lehetőségekhez mérten figyelembe vesznek minden kérést, viszont az is lehetséges, hogy valamiből kevesebb/több érkezik, a terméstől függően. Mindez szokatlan lehet a multikhoz szokott vásárlóknak, de egyben üdítő is, mert a valósághoz szabjuk a vásárlást, nem pedig a vásárláshoz szabjuk a termelést, amely természetesen csak ipari keretek között megoldható. Ugyanígy nem a recepthez vásároljuk az alapanyagot, hanem fordítva: a Zöldségkosárhoz szabjuk, hogy mit főzzünk.

A Zöldségkosár megkönnyíti a tudatos vásárlást, ugyanis a hétköznapi felhasználónak nehéz nyomon követnie, hogy éppen mik az idény-jellegű zöldségek és gyümölcsök, valamint hogy hol lehet bio és környezettudatos módon termelt változatban beszerezni azokat. Ráadásul a vásárlásunkkal nagyvállalatok helyett olyan kistermelőket támogatunk, akik szívükön viselik a föld, a gazdaság, a termények sorsát.

További információk a www.zoldsegkosar.hu link alatt találhatóak. 

Fotó:
pixabay.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani