Menü

Az energiaitalozás kockázatai

Adagolta már túl a koffeint? Lehet, nem is vette észre, mégis veszélyben volt. Nem, nem a kávéról van szó.

Az energiaitalok több szempontból is károsak az egészségre, ám a legnagyobb veszélyt magas koffeintartalmuk jelenti. Sajnos a fogyasztásai szokások rendkívül eltorzultak a különböző energiaitalokkal kapcsolatban, nagyon sokan úgy isszák ezeket a termékeket, mint a vizet, vagy az üdítőt, ami kiemelten egészségtelen. Még azoknak is, akiknek egyébként semmilyen (érzékelhető) problémájuk nincsen.

A legtöbb energiaital olyan magas koffeintartalommal rendelkezik, hogy naponta nem szabadna két és fél deciliternél többet inni belőle, és azt sem sport, illetve alkohol kíséretében. Frissítőként való használata könnyen koffeintúladagoláshoz vezethet, amely a makkegészségesekre is komoly veszélyt jelent.

A legújabb kutatások szerint még a fiatal és egészséges szervezet is könnyen bajba kerülhet a túlzott energiaital fogyasztásnál, szívritmuszavar, infarktus állhat elő, s ezeknek végzetes következménye lehet. A szívbetegekről nem is beszélve.

Egy átlagos energiaitalban kétszer annyi koffein van, mint egy csésze kávéban (valamelyikben persze még ennél is több). Ezen kívül tartalmaznak egy sor olyan dolgot (stimulánst), amelyek növelik a koffein hatását, ráadásul tele vannak cukorral is.

Az energiaital fogyasztása nem ajánlott szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek és szívritmuszavarral rendelkezőknek, ugyanakkor a rendszeres használat nemcsak nekik, hanem a makkegészségeseknek sem tesz jót.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.