Menü

Terápia hangtálakkal

A hangtálak eredeti származási helyei Tibet, Nepál, India, valamint Kína. A főként rezes kinézetű, különböző méretű és formájú tálakat hét fém ötvözetéből készítették és terápiás célra használják. Akár felnőttek, akár gyerekek, egyéni, páros és csoportos terápiák testi-lelki harmonizáló, gyógyító eszközei lehetnek.

A hangtálakat többféle módon lehet megszólaltatni, például textil- és bőrfejű, vagy gumi és fa ütőkkel, dörzsfákkal. Akár közvetlenül érintkezik a testtel, akár csak a hang alapján kiváló terápiás eszköz. Az érintkezésnek kétféle módja is van. Az egyik opció, hogy a kliens lefekszik, és a hangtálakat a különböző testrészeire helyezve szólaltatják meg, ez a hangmasszázs. A másik verzió pedig, hogy a nagyobb méretű hangtálakat megtöltik illóolajos vízzel, és ebbe kell belehelyeznünk a lábunkat. Mindkét módozat lényege, hogy a hangok által keltett rezgések kiváló hatással vannak az emberre. A terápiás frekvenciákon megszólaló hangtálak révén a szervezet működése jobb és összehangoltabb lesz, aktivizálja a sejteket, oldja az energiablokkokat, megnyugtat, felfrissít, energetizál.

Ez a hatás akkor is érvényesül, ha közvetlenül nem érintkezünk a hangtálakkal, ezért lehetséges, hogy csoportos kezelésre is alkalmazzák őket, ezt hangfürdőnek nevezik. Így akár munkahelyeken, csapatépítő tréningeken, valamint családoknál is alkalmazzák. A kisebb és nagyobb hangtálak, gongok és egyéb kiegészítő eszközök közösségben való megszólaltatása segíti az egyéni és csoportos folyamatokat is, azaz az egyéni hatások érvényesülése mellett hozzájárul a csoporttagok összeHANGolódásához.

Ennek köszönhetően duálterápiára is alkalmazzák a hangtálakat: szülő-gyermek kapcsolatok, párkapcsolatok, vagy akár kétszemélyes kollegiális viszonyok kezelésére, összhangjának elősegítésére.

Összességében a hangtálakat használják akár testi, akár lelki bajok gyógyítására, energetizálásra, alvászavarok kezelésére, koncentráció javítására. A felhasználási módok nagyon sokfélék, például a meditáció segítésének kiváló eszközei. De használják fogyatékos személyek terápiájához, valamint gyerekek kezeléséhez is.

Gyerekeknél kiváló hatást érnek el a tanulási nehézségek, koncentrációs problémák, hiperaktivitás csökkentésében. Segíti a motorikus fejlődésüket, az olvasási, írás- és beszédproblémák kezelését is.

Hangtálakat vásárolhatunk otthoni használatra is. Általánosan véve nem olcsóak, de léteznek kedvező áru, ilyen célra kifejlesztett szettek. De választhatjuk azt is, hogy egyéni, vagy csoportos hangtálterápián veszünk részt, ahol szakemberek szólaltatják meg a hangtálakat – ugyanis léteznek hosszabb-rövidebb hangterápiás oktatások. 

Fotó:
pixabay.com

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.