Menü

Fogadalmak és szex

2015 a fogadalmak éve, már csak azért is, mert egy friss, online kutatás szerint a magyarok többsége „új életet kezdett” januárban: például minden harmadik fogadkozó egészségesebben él majd, de minden tizedik ember megújítja a szerelmi életét is. De vajon a párkapcsolatokban döntő fontosságú szexuális élet minősége mitől függ? A „Kezedben a döntés!” elnevezésű kampány nyitányaként lezajlott kutatás1 erre is rákérdezett: a többség szerint a megfelelő partnertől és a vele kialakított lelki kapcsolattól, de a legfiatalabbak szerint fontos a hatékony és könnyed fogamzásgátlás vagy a szervezet fizikai állapota is.

Minél fiatalabb valaki annál könnyebben fogadkozik

Az évkezdet a változásról és az újrakezdésről szól, annak ellenére, hogy sokan hangoztatják, hogy ők soha nem fogadnak meg semmit. A „Kezedben a döntés!” kampány legfrissebb, online kutatása szerint idén a magyarok 60%-a döntött úgy, hogy megreformálja az életét. Érdekes, hogy minél fiatalabb valaki, annál könnyebben fogadkozik, az idei évet a 18-35 évesek 65%-a indította valamilyen fogadalommal, ugyanez az arány az 55 év felettiek körében csupán 53%. A legtöbben, azaz minden harmadik ember szeretne egészségesebben élni, a válaszadók 27%-a szerint a mindennapi stressz kezelésére és a pihenésre kell jobban odafigyelniük, illetve minden negyedik megkérdezett szeretne több időt tölteni a családjával, szeretteivel. A legkülönösebb azonban az, hogy a káros szenvedélyekre vonatkozó, tipikus újévi fogadalmak idén nem voltak népszerűek, a magyarok csupán 7%-a döntött úgy, hogy felhagy valamelyik korábbi rossz szokásával. A fiatal felnőttek között a legnépszerűbb fogadalomnak az egészségesebb életmódra áttérés számít, ezt követi a pihenéssel, stresszkezeléssel kapcsolatos változtatási igény, és minden negyedik fiatal jobban szeretne koncentrálni a karrierjére vagy a tanulásra csakúgy, mint a szeretteikre és barátokra.

Minden tizedik magyar megújítja idén szerelmi életét

Állítólag a magyarok érzéki népnek számítanak Európa-szerte, így az sem mindegy számunkra, hogy milyen minőségű a szerelmi életünk. Az újévi fogadalmak közül a szerelemhez, párkapcsolathoz és szexhez kötődő ígéretek sem hiányoztak. A kutatásból kiderült, hogy minden tízedik megkérdezett szeretne pozitív változásokat elérni ezen a téren. A szerelmi megújulásra vágyók között egyébként kicsit több a férfi, mint a nő (58-42%), jórészt fiatalok, azaz a 18-35 évesek, és főként a fővárosban élnek, valamint közép-és felsőfokú végzettségűek. Természetesen az is előfordul, hogy valaki több fogadalmat tesz: érdekes, hogy a szerelmi életüket új alapokra helyezők között többen vannak azok,  akik a karrierjükre is jobban szeretnének koncentrálni, illetve szeretnék elhagyni valamely káros szokásukat.

A csodás szex a megfelelő partnertől függ

De vajon mitől függ a csodálatos szerelmi/szexuális élet, amivel tényleg elégedettek lehetünk? A válaszadók többsége szerint a megfelelő partnertől (65%) és a társak közötti, jó lelki kapcsolattól (55%). De sokan voksoltak arra is, hogy sok energiát kell fektetni a kapcsolatba, játékosnak és kreatívnak kell lenni, illetve fontos a könnyedség és a biztonságérzet is, például a hatékony fogamzásgátlás. A fiatalok egyébként teljesen mást tartanak fontosnak az ágyban, mint az idősebbek, és nincs ez másként a nők-férfiak viszonylatában sem. Például a könnyed, biztonságos fogamzásgátlásra voksolók 40%-a eléggé fiatal, azaz 18-35 év közötti, ezzel szemben a kreativitásra, játékosságra szavazók nagyobb része inkább 35 év feletti (39%). Érdekes, hogy míg a férfiak és nők közel hasonló arányban szavaztak arra, hogy a szexuális életet minősége nagyban függ a megfelelő partnertől és a mély lelki kapcsolattól, addig például a fogamzásgátlás/könnyedség kérdése jóval megosztóbb. Meglepőnek tűnhet, hogy sokkal több férfi gondolja azt, hogy a könnyed/ biztonságos fogamzásgátlási módszer megtalálása lényegesen befolyásolja a szexuális élet minőségét (60% férfi - 40% nő). Hasonlóan magas a férfi válaszadók aránya a kreativitás és fizikai állapot tényezőknél, míg a nők szerint ezek kevésbé érintik a szexuális életet. A fiatal – 18-35 év közötti – hölgyek öntudatosan gondolkodnak arról, hogy mitől válik szerelmi életük még tökéletesebbé. Szerintük a szexuális élet minősége leginkább a megfelelő partner megtalálásától és a vele kialakított lelki kapcsolattól függ, a kreativitásra és a partnerek fizikai állapotára már jóval kevesebben voksoltak közülük.

„Kezedben a döntés” – rendhagyó Valentin nap

2015 a beteljesülő fogadalmak éve lesz! Mindazoknak, akik szeretnék életük valamely területét jobbá és tartalmasabbá tenni, érdemes odafigyelniük a Bayer Hungária „Kezedben a döntés!” kampányára. Már maga a mottó is arra hívja fel a figyelmet, hogy az életünk megreformálása csakis rajtunk múlik, a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, a kérdés csak az, hogy képesek vagyunk-e felülírni berögzült szokásainkat, és új utat választani. Ennek a gondolatnak jegyében zajlik majd a kampány nyitóeseménye 2015. február 14-én, Valentin napon. Ez az aktív délelőtti program új alapokra helyezi a Valentin napi szokásokat is: a szerelmes légyottok és csokoládé szívecskék helyett a testmozgást, stresszkezelést és önmagunk megvalósítását helyezi a középpontba. A fitnesz- és jógaórák mellett Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, Telkes Orsolya jógaoktató, Győri Ildikó karriertanácsadó és Katus Attila tréner várja az érdeklődők kérdéseit azzal kapcsolatban, hogy miként tehetnénk életük különböző területeit sikeresebbé és teljesebbé. A részletes program és helyszín https://www.facebook.com/kezedbenadontes oldalon olvasható.

-------------------
1: Kutatócentrum 2015. január, Online Villámkutatás

Fotó:pixabay.com

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.