Menü

Leszel a szemem? – okostelefon alkalmazás vakok segítésére

Sok kritika éri a felgyorsult világot, és az okostelefon eszközöket, amiért elvesz az emberi kapcsolatokból, és a gyakorlati előnyök mellett rengeteg hátránya van az életünkre nézve, például túlságosan sok felesleges időt szentelünk a képernyőjébe bújva. Szerencsére egyre több olyan alkalmazás van, amelyek igazán hasznosak. Megjelent már a szociális vonal is az applikációk között, melynek révén jótékonykodni tudunk, felajánlhatunk valakinek egy-egy tál ételt, vagy a legújabb: a látásunkat kölcsönözhetjük vak emberek számára.

A Be My Eyes (azaz légy a szemem) elnevezésű applikáció arra való, hogy a látó emberek bármilyen helyzetben segíteni tudjanak a vak, vagy gyengénlátó társaiknak – földrajzi akadályok nélkül. Az egyelőre még csak iPhone-ra elérhető alkalmazás, és a telefon kamerája beizzításával segíthetünk abban, hogy a vak személy jó buszra száll-e, vagy éppen mikor jön a következő járat, mikor jár le az étel szavatossági ideje, hogy a megfelelő házszámnál jár-e, ha meg akar keresni egy címet, ésatöbbi. A variációk végtelenek, hogy éppen miben kellhet a segítség.

Mindehhez a dán fejlesztésű applikáció videóhívást használ, majd a kamera segítségével pár perc alatt bármit megnézhetünk valakinek. Aki szociális érzékenységű, és önkéntesen segítene, annak ez egy kiváló lehetőség, a regisztráció ráadásul nem jár egyúttal kötelezettséggel – ha éppen nem érünk rá segíteni, a rendszer más felhasználóhoz kapcsolja a segítségkérőt. Nem kell hozzá feltétlenül nyelvtudás sem, ugyanis magyar nyelvet is beállíthatunk, de mini nyelvgyakorlásként is beválnak a hívások.

Ha azt gondoljuk, hogy ez a rendszer nehezen fog működni, mert mindig több lesz a kérés, mint a segítségnyújtó, akkor szerencsére pozitívan kell csalódnunk, ugyanis jelenleg tizennégyszer több a segítő személyként, mint a segítségkérőként regisztrált felhasználó. Ez azért reménykeltő, hogy nem is olyan elidegenedett a társadalmunk, mint ahogy azt gondolnánk.

A fejlesztők ígérete szerint az applikáció hamarosan Androidos készülékekre is elérhető lesz, ez várhatóan még inkább megdobja majd a felhasználók számát. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.