Menü

Nem szabadna ennyit ülnünk

A sok ülés sokkal veszélyesebb az egészségünkre, mint azt korábban gondoltuk. Az új kutatások szerint rengeteg embernek alapjaiban kell(ne) átgondolnia a napirendjét.

Az emberek jelentős része tölti szinte az egész napját ülő testhelyzetben. Felkelés után leülünk reggelizni, majd ülünk az autóban, vagy a tömegközlekedésben, aztán sok-sok órát a munkahelyen (legalábbis a munkahelyek nagy-nagy százalékánál), otthon jó eséllyel végzünk délutáni (ülő) pluszmunkát, később pedig az esti tévézés, filmnézés következik.

Mindenki tudja, hogy az ülés nem a legmegfelelőbb pozíció testünknek, de eddig arra koncentráltunk, hogy üljünk helyesen, ezzel csökkentve a negatív hatásokat. Gondolván, hogy a helyes testtartás minimalizálja a különböző bajok, betegségek kockázatait.

A legújabb kutatások szerint ez azonban nem feltétlenül elég, azaz a helyes testhelyzet nem véd meg minket olyan sok dologtól, mint ahogyan azt korábban gondoltuk. Aki túl sokat ül, annál jóval nagyobb az olyan megbetegedések kockázata, mint a szívinfarktus, vagy a rák. Szakértők szerint ezért alapjaiban kell megváltoztatnunk napirendünket, ha abba a csoportba tartozunk, amely napi 10-12 órát tölt ülő helyzetben.

Az odafigyelés mellett jó fogás lehet a munka bizonyos, meghatározott időközönkénti megszakítása, ami, ha bevett gyakorlattá válik, könnyen, magától megy. A rendszeres testmozgás szintén hatásos, de csak akkor, ha csökkentjük az üléssel töltött órák számát.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.