Menü

Multitasking képesség – a modern kor elvárása?

Az úgynevezett „multitasking” fogalom a számítástechnikából ered, magyarra körülbelül úgy lehetne lefordítani, hogy egyszerre több feladatot, párhuzamos tevékenységeket folytatunk. Az informatika fejlődésével együtt az embertől is elvárja a világ azt a képességet, hogy minél több dologra legyen képes egyszerre figyelni. Vajon ez egy fejlesztendő képesség, amely elvárás ahhoz, hogy haladjunk a korral, vagy tönkretesszük magunkat, ha mindig megosztjuk a figyelmünket?

Bizonyos, hogy a munkaerőpiac modern szereplői elvárják a munkavállalóktól a multitasking képességeket. Egyszerre gépeljünk és telefonáljunk, teljesen egyértelmű… Az emberek a rohanó világban maguktól is próbálnak egyszerre több tevékenységet végezni, hátha akkor gyorsabban végeznek, behozzák a lemaradásukat, és lépést tudnak tartani az eszeveszett tempót diktáló környezetükkel.

Azok az emberek, akiknek kicsi gyerekük van, úgy tűnik automatikusan fejlődik a multitasking képességük, hiszen megszokottá válik a számukra, hogy egyik szemük a gyereken, másik pedig a feladatukon van. Többgyerekes családoknál mindez pedig hatványozódik. Nem is beszélve arról, ha az édesanya, vagy édesapa otthonról dolgozik, miközben a gyerekére vigyáz. A szülők fáradtságához nagyban hozzájárul, hogy nap mint nap van egyszerre a kezükben a gyerek és a fakanál/gereblye/laptop/telefon, stb. – és mindezekre párhuzamosan figyelnek, intézik, bonyolítják.

Bizony az egyszerre többfelé figyelés igencsak igénybe veszi az agyat. Egyes emberek könnyebben, mások nehezebben kivitelezik a megosztott figyelmet. Sőt, van aki még élvezi is, és lételeme, hogy egy időben több dolog történjen. Tény és való, hogy ez egy előnyös képesség a mai világban, de miközben kivitelezzük, figyeljünk oda magunkra és másokra is: ha családtagjaink, barátaink azt érzik, hogy sosem kapnak teljes figyelmet, csak részlegeset, mert nekünk közben mindig más dolgunk van, az káros a kapcsolatokra nézve. Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek szüksége van pihenésre – néha már az is pihentető lehet, ha egyszerre csak egy dologra figyel, nem pedig többre.

Ráadásul a kutatók szerint agykárosító hatása lehet annak, ha egyszerre több képernyőn lógunk: televízió, számítógép, okostelefon… Ugyanis ez módosítja az agyunk azon területét, amely az érzelmek és a hangulat szabályozásáért felel, valamint segít az objektív gondolkodásban és a döntéshozatalban. Kimutatásuk szerint a depresszió egyik oka is lehet, ha több interaktív felületen szórjuk szét a figyelmünket párhuzamosan. 

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!