Menü

Felesleges plusz kilók a várandóság alatt

Bár nem elsődleges kérdés babaváráskor, de a legtöbb nő fejében azért megjelenik az elhízástól való félelem. A túlzott súlygyarapodás ugyanakkor nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségmegőrzés szempontjából sem elhanyagolható kérdés.

A terhesség természetes velejárója a súlygyarapodás, de korántsem mindegy hogy ez milyen mértékű. A szakemberek egyébként a 9-12 kiló közötti súlygyarapodást minősítik normális mértékűnek, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy diétáznunk kell, annak érdekében, hogy ne szedjünk fel felesleges kilókat. A diétázás ugyanis komoly hiánybetegségekhez vezethet, hiszen a fejlődő magzat is az anya testéből nyeri a tápanyagokat, vitaminokat.

A magzat megfelelő fejlődése érdekében igyekezzünk változatos étrendet követni, persze ez nem mindig egyszerű a megbolydult hormonrendszerrel járó, néha szélsőséges módon megnyilvánuló étvággyal. A terhesség ugyanis okozhat komoly émelygést, de járhat farkaséhséggel is.

A szervezet azért bizonyára tudja, hogy mire van szüksége ebben az időszakban, ezért ha megkívánunk valamit, nem érdemes böjtölnünk és megtagadnunk magunktól, amire vágyunk. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne a „kettő helyet eszem” elvet kövessük. Együnk inkább többször egy nap, de kevesebbet, és nassolás helyett illetve mellett ne feledkezzünk meg az értékes tápanyagokat hordozó élelmiszerekről sem. Fogyasszunk minél több tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget. A folsavnak bizonyítottan erőteljes magzatvédő hatása van, ezért különösen az első időszakban, de egész várandóság alatt figyeljünk oda a bevitelére többek között a következő élelmiszerek fogyasztásával: máj, paraj, leveles zöldségek, gránátalma. A megfelelő vas bevitelre is figyelmeztetnek a szakemberek, melyet például vörös hús, lencse, bab, spenót fogyasztásával pótolhatunk. A megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról se feledkezzünk el, ajánlatos ilyenkor magnéziumban gazdag ásványvizet fogyasztani, a magas cukortartalmú üdítőket pedig inkább kerüljük. Egyébként a citromos víz a tapasztalatok szerint még a hányingert is csökkenti, miközben pótolja a folyadékot és értékes vitaminhoz juttatja a szervezetet.

Összességében tehát a várandóság alatti helyes táplálkozás több szempontból kívánatos. Az esztétikai okoktól eltekintve a feles kilók akár komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a kismamáknál, többek között terhességi diabéteszhez, vagy keringési problémákhoz vezethetnek. De a túl gyors ütemű, és túlzott súlygyarapodás megnehezítheti ezen különleges időszak mindennapjait is, hiszen hát és ízületi fájdalmakkal járhat, nem is beszélve a kimerültségről,és a fáradtságról melyet a felesleges plusz kilók cipelése jelenthet.

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.