Menü

Nem elég változatos a húsfogyasztásunk

A magyarok többsége csak disznó, valamint csirkehúst, esetleg még marhahúst fogyaszt, pedig a lehetőségek tárháza ennél hazánkban is sokkal szélesebb. Cikkünkben ismertetjük, hogy milyen húsokat és miért ajánlott még fogyasztani ezeken kívül.

A nyúlhús hasonlít a csirkehúshoz, és kismamáknak is ajánlott

A nyúlhús nemcsak ízében, hanem zsír- és energiatartalmában is hasonlít a csirkéhez. Nagyon egészséges, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, viszont zsírszegény és alacsony az energiatartalma. Húsa kicsit szárazabb, de hasonlóan fehér, mint a csirkéé. Kismamáknak különösen ajánlják a fogyasztását, mivel rengeteg benne a vas és B12 vitamin. Készítsünk belőle tepsiben sütött nyulat olivaolajjal és fűszerekkel. Aprítsuk mellé, és egyben süssük a burgonyával, de egészségesebb köretként választhatunk édesburgonyát, vagy csicsókát is.

A koleszterinszegény birkahúst inkább külföldön fogyasztják

A birkahús szintén egészséges, ugyanis koleszterinszegény választás. Külföldön ezt tudják, így igen nagy kereslet mutatkozik a birkahúsra – ellentétben kis hazánkkal, ahol a birkapörköltön kívül gyakorlatilag ismeretlen, hogy mit lehet vele kezdeni. Pedig a bárányhús könnyen emészthető, és gyorsítja a vese, valamint a lépműködést. A sült báránycomb, a zöldséges bárányragu és a birkahúsleves is nagyon finomak.

A gyógyító galambleves

A régi időkben még gyakrabban tartottak galambokat, a húsukat pedig kórházaknak adták el, mivel híres volt a galambleves gyógyító, immunerősítő hatása. Szülés után is ajánlott a fogyasztása kismamáknak, ugyanis a segítségével gyorsabban épülnek fel és a gyermekágyból és hamarabb megerősödnek.

A kacsasült fogyasztása nem csak étteremben ajánlott

A magyarok többsége csak étteremben fogyaszt kacsahúst, ahol elegáns ételnek számít, főként a rosé kacsa. Pedig otthon is egyszerűen és könnyen elkészíthető, ráadásul a kacsa húsa a legegészségesebbek közé tartozik, ha megfelelően készítjük el. Amennyiben a bőrét, és az alatta lévő zsírréteget eltávolítjuk, úgy a húsa alig magasabb a zsírtartalma, mint a csirkehúsnak, ráadásul a kacsa húsa nagyon gazdag B vitaminokban. A híres kacsasült házilag is könnyen elkészíthető: fűszerezzük a kacsamellet sóval, borssal, és süssük meg olivaolajban. Szilvakompóttal, ribizlilekvárral és krumpli- vagy csicsókapürével tálalva nagyon finom. 

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.