Menü

Váltson természetes kozmetikumokra, tisztálkodószerekre!

Tudta, hogy a legtöbb kozmetikum alapja a kőolaj-hulladék? És hogy még mindig biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mint magunkra kenni, mert az emésztőrendszerünk még mindig könnyebben tudja azokat megszűrni, mint a bőrünk, amelyen keresztül kétszer annyi káros anyag tud felszívódni?

Ezek az információk Antal Vali „Hétköznapi mérgeink” című előadásán hangzottak el. Igen elrettentő ismeretekkel lettünk gazdagabbak, miszerint a legtöbb kozmetikai termékhez, tisztálkodószerekhez felhasznált szintetikus vegyületnek semmilyen hatásvizsgálata nincs, pedig sok közülük mérgező, rákkeltő, és tönkreteszi a bőr természetes védőrétegét – melynek révén később még több krémet, kozmetikumot kell használnunk. Az is egy elterjedt tévhit, hogy a bőr természetes PH-ja 5.5 – a valóságban 6.8 – 7.1 közötti a természetes érték a reklámozott 5.5-ös pedig már az egészséges bőr PH érték legalsó határa, gyakorlatilag a bőrrák előszobája. De hogy miért is tudott ez a hiedelem elterjedni? Azért, mert a kozmetikumok árának legnagyobb részét a reklám- és marketing költségek teszik ki, ehhez képest a hatóanyagok bekerülési költsége teljesen jelentéktelen, a tégely és a csomagolás jóval többe kerül. Nyilván ezt úgy lehet elérni, hogy finoman szólva sem a legjobb alapanyagokból készülnek ezek a kozmetikumok. Sajnos hosszú távon többet ártanak, mint használnak.

Ezért érdemes természetes készítményekre váltani, amik szerencsére már egyre inkább elterjednek hazánkban is. Ezen a fentieket olvasva talán nem lepődünk meg… Ha vigyázni szeretnénk magunkra és családtagjainkra, akkor fontos a tudatos vásárlás, nemcsak az élelmiszerek tekintetében. De a kozmetikai piacra is érvényes az az alapelv, hogy nem minden természetes és bio, ami annak látszik… Itt még az is nehezíti a dolgunkat, hogy a legtöbbre nincsenek is ráírva magyarul az összetevők. Ezért érdemes olyan terméket választani, amely a saját nyelvünkön is meg meri velünk osztani a készítmény tartalmát. A következő linken pedig keresgélhet az összetevők között, és megtudhatja, hogy az adott alapanyag mennyire káros: http://antalvali.com/hatoanyagkereso

Manapság a természetes kozmetikumok piaca egyre szélesebb: találhatunk közöttük testápolásra, dezodorálásra, vagy bármilyen egyéb funkcióra alkalmas termékeket. A kísérletező kedvűek házilag is előállíthatják ezeket, egyre több ilyen receptre bukkanhatunk a különböző erre szakosodott oldalakon, blogokban. Sokak elkészítése nem is bonyolult, érdemes vele próbálkozni. 

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?