Menü

Megszakad a szív – a szívroham lelki eredete

Manapság az egyik vezető halálok a szívroham, így úton-útfélen hallhatunk, mit tehetünk a megelőzése érdekében: egészséges testsúly és táplálkozás, mozgás, stb. Azt viszont kevesebben hangsúlyozzák, hogy a szívinfarktusnak komoly lelki eredetű tényezője is lehet: ha a lélek már nem tud megbirkózni valamilyen élethelyzettel, vagy ha valaki sosem hallgat a szívére.

A szívbetegségek tekintetében tehát veszélyeztetettek azok a személyek, akik mindig csak az eszükre hallgatnak – nem véletlen, hogy férfiak között még mindig gyakoribb ez a betegség. A nők esetében a szívroham pedig gyakran súlyosabb kimenetelű, mint a férfiaknál: ők tovább bírják a lelki terhelést, viszont ha elszakad a cérna, akkor az végleges – és végzetes -  lehet. A szívbetegségek jellemzője a szívet behálózó erek megbetegedése, szűkülete. Ennek lelki eredete az, hogy ha valaki nem hallgat szíve szavára, elnyomja személyiségének ezt az oldalát, akkor ehhez szervezete is alkalmazkodik: ahogy szűkülnek a szívnek utat nyitó gondolatok és tettek, úgy szűkülnek be egyre inkább a szív erei is. Gyakorlatilag bezárul a szív, nem csak az ember életében, hanem a szervezete is reagál az életvitelére és a gondolataira. Ha valaki kevésbé táplálja a szívből jövő gondolatokat és cselekedeteket, akkor a szívet tápláló erek maguk is elsorvadnak, állapotuk pedig romlik.  

Mit tehetünk tehát „lélekből” a szívroham megelőzésére? Figyeljünk oda arra, amit a szívünk súg, ne akarjuk mindent túlkontrollálni. Éljük meg a jelen pillanatait ahelyett, hogy állandóan a múlton rágódnánk, vagy a jövőn aggódnánk – ezek a negatív érzelmek mind-mind testi tünetként is jelentkezni fognak.

A szívinfarktustól megkülönböztetnek egy olyan szívbetegséget is, amely direkt és egyenesen a szív kóros reakciója valamilyen lelkileg nehezen feldolgozható veszteségre, vagy stresszhelyzetre. Ez az úgynevezett takotsubo cardiomyopathia, azaz a megtört szív szindróma. Tünetei a szívrohamhoz hasonlítanak, de ezt a stressz által kiváltott hormonok okozzák. Ezek hatására a szív egy része megnagyobbodik, a bal szívkamránál kidomborodik. Néha hirtelen fellépő fizikai események révén is bekövetkezik, úgymint a test valamilyen hirtelen, erős rázkódása. Tehát testi-lelki megrázkódtatások révén léphet fel ez a betegség.

A mai, sokszor szívtelen, érdekirányított társadalmat elnézve tehát nem meglepő, ha a szívinfarktus a leggyakoribb és legsúlyosabb egészségügyi problémák között szerepel. Szíve egészségének érdekében tehát figyeljen oda a szívére, nemcsak testileg… 

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.