Menü

Idősellenes a társadalmunk

Érdekes módon Magyarországon különösen magas a településeken fellelhető nyugdíjasklubok száma. Ez egyrészt jó, mert azt jelzi: keresik egymás társaságát, a közös időtöltés lehetőségét. Másrészt mutatja, hogy szervezett érdekvédelemre van szükségük. Nem mellékesen a demográfiai adatok szerint a társadalom elidősödik, nem csoda hát, ha egyre inkább szaporodnak a különböző nyugdíjasklubok. Ez azonban még inkább jelzi, hogy milyen nagy szükség van arra, hogy ne felejtsük el az idős korú embereket, és formáljuk a társadalom idős emberekhez való hozzáállását.

Fontos, hogy egyszerre legyen jelen a felülről és az alulról jövő kezdeményezés: az alulról jövő kezdeményezés fontosságát az idős személyek „láthatatlansága” jelzi: sok esetben élethelyzetük miatt visszahúzódóvá válnak, életlehetőségeik beszűkülnek, betegségük, magányosságuk miatt úgymond eltűnnek a társadalom szeme elől. Ezért helyzetük lappangó problémává válik, ami jelen van, mégis viszonylag kevesen ismerik. Azonban éppen emiatt fontosak a felülről jövő kezdeményezések: a nagyobb szervezetek, önkormányzatok, valamint az állami segítség – ez egy olyan probléma, amit nem tud megoldani csupán a privát kezdeményezés.

Az időseket illető pozitív szemlélet hiányának további oka a fogyasztói társadalom: az öregkort megélőket kevésbé tekintik potenciális vásárlónak, a szépségipar pedig gyakorlatilag azt hirdeti, hogy hogyan kerülhetnéd el minél inkább, hogy látsszon rajtad az életkorod. Ennek érdekében hajfestékek, ránctalanítókrémek és plasztikai műtétek kiválóságát hirdetik – ezeket lehetőleg minél fiatalabb korban kezdjék el használni az emberek, mintegy „megelőzésképpen”. Ezzel is azt hirdetik: ne akarj öreg lenni, és ne akarj annak látszani, ez valamiféle „kerülendő” dolog. Az idős személyeket inkább a gyógyszerek, vitaminok és fogsorragasztók  reklámjai célozzák, és sok cég nem ismeri fel, hogy milyen komoly potenciális vásárlóerőt rejt ez a korosztály. Hiszen nehéz anyagi helyzetük ellenére lehetőségeikhez képest sokat költenek: saját igényeikről egyre inkább lemondva szeretteik, családtagjaik javára fordítják a pénzbeli erőforrásaikat.

Figyelem: az ünnepek idején még jobban figyeljünk oda az idősekre! Ilyenkor még inkább magányosnak érezhetik magukat, többen pedig az ünnepi előkészületek miatt akkor is kimozdulnak, ha máskor nem szoktak. Igyekezzünk segíteni nekik, látogassuk őket gyakrabban, és minderre hívjuk fel gyermekeink figyelmét is! 

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!