Menü

Hogy lehetünk hatékonyak a köszvénnyel szemben?

A köszvény fájdalmas betegség, de nem csak emiatt kellemetlen. Ha nem figyelünk oda, nem tudjuk, mi okozza a tünetek súlyosbodását.

Ellenben, ha odafigyelnünk táplálkozásunkra, megakadályozhatjuk a fájdalmas és káros rohamokat.

A köszvény egy ízületi betegség, amelyet a szervezetünkben felhalmozódó húgysav okoz. A felgyülemlett húgysav kicsapódik az ízületeknél, amely komoly fájdalmakat tud okozni. A helyzet bonyolultságát az okozza, hogy húgysavszintet több minden is megemelheti.

A köszvény közhelyszótárában az szerepel, hogy nem szabad húst enni, ami elég felszínes ismeret. A betegséget kicsit részletesebben ismerők megemlítik a belsőségeket is, de ez még mindig nem elegendő információ ahhoz, hogy jó eséllyel elkerüljük a fájdalmas és káros rohamokat.

A húgysav felhalmozódásának fő oka a purin, amelyet minden fehérjetartalmú ételben megtalálunk. A legkockázatosabb ételek közé tartoznak a belsőségek, például a máj, de a spenót és bizonyos halak, illetve más tengeri étkek is károsak a köszvényes embernek. Az alkohol szintén hozzájárulhat a betegség elmélyüléséhez, nemcsak a tüneteket erősítheti, hanem a vízelvonás miatt elő is idézhetik azokat a húgysavszint megnövelése útján. A cukros italok fogyasztása szintén nem ajánlott.

A köszvényes rohamokat gyógyszerek és más gyógykészítmények is előidézhetik, ezekkel kapcsolatban érdemes szakorvoshoz fordulni tanácsért.

A purintartalmú ételek bevitelének csökkentésével és az alkoholfogyasztás minimalizálásával, valamint a rendszeres testmozgással, mellette elegendő folyadékbevitellel sokat tehetünk azért, hogy húgysav szintünk normális érték alatt maradjon.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?