Menü

Elfáradunk évvégére

Ön is számolja már a napokat a karácsonyi szabadságig, és alig várja, hogy pihenhessen egy kicsit? Úgy érzi, tartalékolnia kell az erejét, hogy kitartson az év utolsó napjaira? Nos, mindez nem meglepő, pedig ez az állapot egy egyszerű pszichológiai tényező eredménye.

Valószínűleg ugyanezt érzi a nyári szabadsága előtt is: nagyon fáradtnak érezheti magát, ahogy egyre közelednek a szabadnapok, mintha folyamatosan csökkenne az energiája, mielőtt végre a pihenésé lehetne a főszerep. „Félévente mindenkinek szüksége van egy kis pihenésre!” – hangoztatjuk gyakran. Persze mindez igaz is, de nem véletlen, hogy éppen csak kitart az erőnk az utolsó időszakban.

A szabadság közeledtével lelkileg felkészülünk arra, hogy hamarosan átadhatjuk magunkat a pihenésnek és kikapcsolódásnak. Ilyenkor előtör a sok elraktározott fáradtság, kialvatlanság, stressz, mert már nincs olyan nagy szükség annak az elnyomására, kezelésére, hiszen az agyunk révén tudja a szervezetünk, hogy nemsokára szünetelni fog egy kis időre a mókuskerék. Így hát hajlamosabb előhívni és szembesülni a napi rutin fárasztó mivoltával. Kutatások igazolták, hogy ha ilyenkor nem lenne tervben a szabadság, hanem csak például tavasszal készülne kikapcsolódni, akkor nem ebben az időszakban érzékelné az utolsó pillanat előtti fáradtságot, hanem csak a tavaszi napokban. Az egész tehát „egyszerű pszichológia”, mégis igen nehéz tenni ellene.

Mi az, ami segíthet? Elsősorban a fentiek tudatosítása! Amennyiben rájön, hogy mindez csak természetes reakció, és tisztába kerül vele, hogy nem is lenne ilyen fáradt, ha nem tudna az eljövendő szabadidőről, akkor máris máshogyan kezdi érezni magát. Továbbá kiváló technika, ha tudatosan igyekszik felpörgetni magát az utolsó időszakban. Motiválja önmagát! Például írjon listát arról, hogy mik azok a munkabeli teendők, amiket jó lenne még az év vége előtt elintézni, és kellemesebb lenne, ha nem kéne áttolni év végére. Ne feledje: ha túl sok minden görget maga előtt csak azért, mert ebben az utolsó időszakban már fáradt volt, akkor nem lesz zavartalan a pihenése! Ahogy egyre közeledni fog a munkába állás időpontja, egyre inkább motoszkálni fog Önben, hogy nincs kedve dolgozni, mert rengeteg megoldandó feladat várja még.

Próbálja elképzelni, mennyivel másabb érzés, hogyha energikusan és vidáman kezdi az ünnepeket ahelyett, hogy a végkimerültség határán rogyna a fotelba az utolsó munkanap után. Ugye, hogy mennyivel kellemesebb belegondolni, hogy három nap alvásra vágyás helyett azonnal élvezni tudja és tartalmasan töltheti a szabadságát? Ne feledje: a tartalmasan töltött idő talán úgy tűnik, hogy gyorsabban telik, de utólag visszagondolva rá sokkal emlékezetesebb lesz! Akkor fog sokáig kitartani a feltöltődés, ha olyan módon töltheti az idejét, ahogy igazán vágyott rá. Ez természetesen mindenkinek mást jelent: valakinek a pokrócba burkolózott könyvolvasás, másoknak a karácsonyi süteménykészítés, vagy a gyerekekkel való nyugodt játék jelenti a vágyott kikapcsolódást.  

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!