Menü

Nem minden egészséges, ami annak látszik – ne hagyja magát becsapni!

Rengeteg olyan termék sorakozik az élelmiszerüzletek polcain, ami egészségesnek, vagy diétásnak látszik, de sajnálatos módon ezek jó része csupán egy marketingfogás, és az étel csak részben tartalmaz egészséges összetevőket. Cikkünkben felsorolunk néhány figyelemfelhívó példát, hogy Ön is tisztábban lásson!

Ha egészségesen szeretne táplálkozni, akkor bizony több időt kell a bevásárlásra szánni. Nem elég megfigyelni az élelmiszer egészséges mivoltára felhívó jelzőket a csomagoláson, vagy ellátogatni a diétás részlegre. Ha valóban ilyen ételt keres, akkor szükséges elolvasni a teljes összetevőlistát, rápillantani a kalória- és szénhidráttartalomra, sőt néhány alapanyag sem olyan kiváló, mint ahogy annak próbálják beállítani. Valamivel persze el kell adni, és különlegessé kell tenni a termékeket, erről szól a marketingszakma, így hát a vásárlónak kell tudatosnak lennie. Alábbiakban bemutatunk néhány példát, amely egy kissé csalóka lehet.

„Teljes kiőrlésű liszttel”

Nagyon sok terméken feltüntetik, hogy az élelmiszer teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak egészséges lisztet tartalmazna az étel, vagy hogy akár nagyobb arányban lenne benne teljes kiőrlésű liszt, mint finomliszt. Persze ez is jobb a semminél, legalább valamivel magasabb a rosttartalom, de egy cukorbetegnek például nem elégséges, hogy teljes kiőrlésű liszt IS van a termékben. Nézzük meg a csomagoláson, hogy hány százalékban tartalmaz finomlisztet, és hány százalékban egészséges lisztet az élelmiszer! Ha nem találunk erre vonatkozó leírást, akkor nézzük meg az összetevők listáját: fontos a sorrend, mert mindig az az összetevő szerepel legelőbb, amiben a legtöbb van az adott ételben.

„Csökkentett cukortartalommal”

Az előzőhöz hasonló szituáció a csökkentett cukortartalom feltüntetése. Nos, ez közel sem jelenti azt, hogy az adott élelmiszer nem tartalmaz cukrot! Csupán azt, hogy valamennyivel kevesebb van benne, mint a más hasonló termékekben, vagy mint ahogy korábban gyártották. Jó esetben feltüntetik, hogy hány százalékkal csökkentették a cukrot, de sokszor még erre sem találunk utalást. Azon azért érdemes elgondolkodni, hogy ez egy elég nehezen ellenőrizhető információ… Ha a cukrot szeretnénk elkerülni, akkor keressünk VALÓBAN cukormentes termékeket.

„Mesterséges színezéket nem tartalmaz”; „Tartósítószert nem tartalmaz”

Mindez általában igaz, és jó hír, de sok esetben mindez csak egy marketingfogás: több esetben ezeket a szlogeneket olyan ételekre írják rá, amelyeknek eleve sosincs szükségük tartósításra, vagy színezésre. Továbbá ez nem jelenti azt, hogy egyéb mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz a termék! Olvassuk el az összetevők listáját ennek megállapítására, mert elképzelhető, hogy sok más „nem kívánatos elem” van a megvásárlásra szánt élelmiszerben.

„Bio összetevőkkel”

Lehetséges, hogy az összetevők egy része bio, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden alapanyag az lenne! Általában megjelölik, hogy mi az, ami az összetevők közül valóban bio, például becsillagozzák ezeket az összetevőlistában. Mindez a kozmetikumokra is igaz! Szintén ugyanaz a megoldás: olvassuk el alaposan a termék összetételét, mert csak így kaphatunk valós képet arról, hogy mégis mennyire természetes az az étel, vagy akár kozmetikai termék, ami a kezünkbe akadt.

Ahogy mondani szokták tehát: Nem mind arany, ami fénylik! De azért kis odafigyeléssel lehet egészséges termékeket találni a piacon. 

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!