Menü

A magyarok begubóznak hidegebb időben – mozduljunk ki egész évben!

Érdekes módon a magyar emberek teljesen szezonálisan gondolkodnak az aktív életmód kapcsán: csak jó időben mozdulnak ki. Amint beköszönt a hidegebb idő, már begubóznak, és csak lakáson belüli, vagy beltéri programokat szerveznek. Sőt, nem is tudják, hogy milyen lehetőségeik lennének a szabadtéri programokra, aktív időtöltésre ezekben az időszakokban.

És hogy mi ennek a hátránya? Sokan ismerik a téli elhízás fogalmát, amiért nem csak az ünnepek alatti végtelen evészetek okolhatóak. A magyar emberek többségének aktivitása jelentősen csökken, ha hűvösebb az idő. Máris az időjárásra panaszkodnak, és azt mondják: „nem lehet kimozdulni”, vagy „nem lehet semmit sem csinálni ilyenkor”. Ennek hátránya az is, hogy szervezetük ilyenkor nem jut hozzá elegendő friss levegőhöz és oxigénhez, így a szervezet teljes működése lassul.

Pedig mindez csak nézőpont kérdése, hívta fel a figyelmünket a Balaton2020 – Egész évben Balaton konferencián Lóczy István geotúra vezető, a Lóczy Lajos Egyesület képviselője. Hiszen az észak-nyugati turisták előszeretettel látogatnak el hozzánk a szezonon túl, és állítják: kiváló nálunk az időjárás. Hozzájuk képest persze melegebb van, de érdemes a szemléletükből tanulni: nyugodtan kerékpároznak esőben, vagy kirándulnak akkor is, ha hűvösebb van. A rossz idő fogalma elviselhetetlen szélvihart, vagy hófúvást jelent a szótárukban.

A 2014. november 14-én Balatonfüreden megrendezett konferencián az összegyűltek igyekeztek összeszedni, hogy milyen elfoglaltságot nyújt a magyar tenger, valamint az ország egész évben, és milyen lehetőségek vannak a szezonon innen és túl. Télen például lehet jogkorcsolyázni, valamint jégszörfözni, ha befagy a Balaton, nem is beszélve a szervezett téli túrákról. A tavasz és az ősz kiváló kirándulóidő akkor is, ha nem süt a nap, mert emelkedőket mászni gyakorta kellemesebb, ha nincs bódító hőség, ilyenkor még jól is esik kimelegedni egy kicsit. A tévhittel ellentétben a szörfözés pedig nem annyira nyári sport: ennek a szezonja tavasszal és ősszel van, mert ez az időszak biztosít megfelelő szelet a vízen való sikláshoz. A legújabb szörfruhák már akár 0 fokig használhatóak. Kerékpározni sem csak szezonban lehet, sőt a Balaton körül kellemesebb lehet az azon kívüli időszak a nyugalomra vágyóknak, ilyenkor ugyanis nem olyan telítettek a kerékpárutak, jól lehet haladni, és megfelelő öltözék mellett a testmozgás biztosítja a felmelegedést. Nem is beszélve arról, hogy a rendszeres testmozgást végzőknek jobb lesz a vérkeringése, ezáltal pedig kevésbé fáznak.

Vetkőzze hát le a szemléletet, hogy ilyenkor csak a kályha mellé érdemes elbújni, és legelőször tavasszal, vagy nyár elején lehet szabadtéri programokat szervezni! Magyarország kiváló lehetőségeket tartogat arra, hogy számunkra egész évben szezon legyen, és kinyíljon a világ. Az egészségünk érdekében is fontos a szemléletváltás. 

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.