Menü

Praktikák megfázás, fertőzés ellen

Csalóka az évszakhoz képest enyhébb idő, hiszen hamarosan biztosan itt a keményebb hideg, s ezzel a megfázások időszaka. Készítsük fel immunrendszerünket!

A betegség elkerülésére nincs biztos módszer, de számos olyan óvintézkedést tehetünk, amellyel csökkenthetjük a megfázás kialakulásának kockázatát. A legtöbb ilyet mindenki kívülről fújja, de a közhelyeken túl is van betegség nélküli élet.

A megfázás és a fertőzések egyik legveszélyeztetettebb „célcsoportja” a gyermekeké. Az első néhány évben a gyakorlat az, hogy a szervezet viszonylag gyakran megfertőződik, ezáltal megtanulva a védekezési módokat. Az immunrendszernek ezzel együtt mi is besegíthetünk, csökkentve ezzel a szövődményeket, illetve a beadagolandó gyógyszerek mennyiségét.

Az egyik módszer a hideg-meleg váltott vizes kúra, ami voltaképpen azt jelenti, hogy a végtagokat, elsősorban a lábfejet és az alsó lábszárt különböző hőfokú vízzel edzik. Felnőttek is kipróbálhatják, akár naponta többször is.

Sokan hidegben, rossz időben nem szívesen mozdulnak ki és gyermeküket is féltik a megfázástól. Pedig éppen az otthon tespedés hozhatja a szervezetet negatív helyzetbe. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a friss levegő és a mozgás fontosságát. Még nagyobb hidegben is érdemes egy minimális időt kint tölteni.

A szabad levegőn tartózkodással van összefüggésben a megfelelő D-vitamin szint, amelyet téli időszakban tudatos táplálkozással szabályozhatunk.

Amennyire tudjuk, kerüljük a zsúfolt helyeket. Figyeljünk oda a gyakori és alapos kézmosásra.

A pihenés is nagyon fontos lehet, ha van rá lehetőségünk, akár nap közben is aludhatunk egyet. Éjszaka mindenképpen megfelelő mennyiséget töltsünk ágyban és igyekezzünk szabadidőnket nyugalomban tölteni.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.