Menü

Filmajánló: Útkeresők

Filmajánló rovatunkban ezúttal is egy rendhagyó filmet ajánlunk Önöknek, amit nem lehet a mozikban megtalálni, mely Mohi Sándor munkáját dicséri. Az útkeresők című dokumentumfilm a mondandó mellett szép képeket vonultat fel. Nem véletlenül, hiszen a többszörösen díjazott rendező a fényképészet és az operatőri munkái mellett lépett a filmrendezés talajára. Ez a filmje kevésbé ismert, 2011-ben vetítették le a HÍR TV műsorán. Témája illeszkedik Sándor munkáihoz.

Néhány Pécs környéki fiatal elhatározta a cserkészifjúságuk idején, hogy a jövőben is összetartanak, és egy faluban fognak majd élni. Ígéretükhöz híven egy településre költöztek. Szép családot alapítottak, és közben igyekszenek megőrizni a hagyományos értékeket. A film bepillantást enged az életükbe, miközben rendben tartják a házat, gondozzák az állatokat, gyereket nevelnek, mesét olvasnak. Közben pedig igyekeznek megőrizni a hagyományokat, és nem mellesleg, a hitüket, amely mindig kapaszkodót nyújt a számukra. Merthogy az élet őket is megpróbálja. Némelyiküknek felnőtt fejjel kell szembesülnie szülei válásával, másikuknak ennyi idő sem adatott kétszülős családmodellből.

Lehet-e szép családjuk ennek ellenére, vagy éppen ezért? Miként lehet feldolgozni egy kisgyermek elvesztését, és hogyan reagál egy ilyen helyzetre a falusi közösség? Ehhez hasonló kérdéseket boncolgatnak a film finoman szőtt szálai. A szép és hiteles életképek bemutatják, hogy még ma is van élet a rohanó városokon, és a válófélben lévő fiatal párokon kívül. A riportok során érdekes történetek bontakoznak ki előttünk, amelyek tanulságait az is magával viheti, aki nem vallásos. 

A film az alábbi linken érhető el megtekintésre.

Szeretettel ajánljuk!

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.