Menü

Te hogyan osztod be az idődet?

Azt szokták mondani, hogy a napok egyre gyorsabban telnek az idő előrehaladtával. 17 évesen még nem tűnik fel az, ami 30-40-50 évesen, hogy mily gyorsan peregnek a napok. Hát még akkor, ha rengeteg a teendő! Sok munka, gyerekek, háztartási teendők, megbeszélések, túlórák mellett úgy telnek el a hetek, hogy azt vesszük észre, sok teendőre nem jutott idő, és nem maradt energia. Mit tehet, persze azon kívül, hogy megpróbálkozik a szuper energetizáló multivitaminokkal, amik vagy érnek valamit, vagy nem? Igyekszik valamilyen módon beosztani az idejét. Na de hogyan teheti meg mindezt úgy, hogy valóban hasznos legyen?

Tematikus napok  

Határozzon meg tematikus napokat, és ossza fel a hetét! Könnyebb gazdálkodni az idővel, ha a különböző tevékenységcsoportoknak napokat jelöl ki. A hétfő a porszívózásé, a kedd a portörlésé. A szerda „gyereknap”, amikor munka után mindig leül vele játszani bármi háztartási teendő helyett, a csütörtök a kerti munkáké… Jó ritmust ad a hétnek, ha mindennek megvan a maga ideje, nemcsak órák szerint, hanem napok szerint is. És nem utolsó sorban: segít leküzdeni az örökös lelkiismeret-furdalást. A legtöbb stressz ugyanis azért éri az embereket, mert folyamatosan azon gondolkodnak, hogy miket kellene még megtenniük, és jut-e még ma idő arra a rengeteg tevékenységre, amit elterveztek. Ahogy pedig tolódnak a tevékenységek napról napra, egyre idegesebbek lesznek. Mennyivel egyszerűbb, ha mindig tudja: nem kell görcsölnie a fűnyíráson, mert az csütörtöki tevékenység. Hétfőn, kedden, és egyéb napokon nem érdemes számításba venni.

A Google naptár észben tartja…

Használja ki a technika vívmányait, mert sokkal könnyebb dolga lesz, ha be akarja osztani az idejét. Felesleges különleges Excel táblákat létrehozni, ha a híres „Gugli” mindent tud, amit kell. Csak okosan kell használni… Ha például megfelelően kitölti a rovatokat, és beírja, hogy melyik találkozóra, megbeszélésre milyen címre kell menni, akkor nem kell minden alkalommal keresgélni induláskor. Színeket adhat a különböző jellegű tevékenységeknek, meghívhat másokat a naptár szerkesztésére és megtekintésére (családon belül is hasznos, nem csak kollégák között!). Ha pedig van okostelefonja, akkor az képes szinkronizálni a naptárat a Google naptárral, így ott is bármikor láthatja, hogy mit vezetett fel a naptárba. Sőt, az alkalmazás szól, amikor ideje lenne elindulnia a megbeszélésre – ez is elég hasznos, ha éppen elmerül valamilyen más tevékenységben. Leírást is adhat az egyes eseményekhez, így nem felejtji el a néhány fontos információt, ami ehhez kapcsolódik: például milyen felszerelést kell vinni a gyerek különórájára, vagy miről lesz szó a megbeszélésen.

Időkorlátok

Persze csak akkor hasznosak a technikai eszközök, ha nem hagyja, hogy beszippantsa a virtuális világ. Ha leül a gép elé, hogy összeírja a teendőit, és közben elkezd rajta játszani, vagy ha az okostelefon beállítása közben belemerül a facebook-ozásba, akkor több időt veszít, mint nyer… Így érdemes ezeknek a tevékenységeknek időkorlátot szabni. Egy különösen stresszes, rohanós időszakban ez főként hasznos lehet. Határozza meg, hogy naponta mennyi időt hagy az internetezésnek, a barátokkal való netes kapcsolattartásnak, a játéknak. Állítsa be az időzítőt a telefonon, vagy a konyhai órát, és tényleg álljon fel, ha lejár az idő. Ugyanez hasznos lehet időigényes, hosszadalmas feladatoknál, amit nem kell feltétlenül egyszerre befejezni.

Jó dolog a tevékenységlista, de nem mindegy, hogy milyen

Sokan alkalmazzák azt az alapvető praktikát, hogy összeírják a fontos teendőiket. Viszont ha ez csak egy szimpla lista, akkor eluralkodik a káosz, és csak arra lesz jó az összegzés, hogy nyomasszon, mennyi dolga lenne még. Ezért bontsa meg a tevékenységeket, és ossza fel a feladatokat! Ne tervezzen túlságosan előre, mert akkor felborul a teljes rendszer. A legjobb, ha minden este összeállítja a következő nap teendőit. Ha időbeosztást készít, akkor mindig hagyjon rá valamennyit, mert a váratlan események elkerülhetetlenek, például mindig lesz egy hosszadalmas telefonhívás, amire nem számított. Készíthet persze teljes heti beosztást, de ha előre tervezi el a hét minden percét, akkor számolja bele a kockázatot, hogy lesznek változások.

Üresjárat

Tervezzen be direkt üresjáratokat! Ha beosztja a teljes alváson kívüli idejét, akkor már csak az alvásidőből lehet elvenni a váratlan események miatt… Kisgyerekes szülőknek ez természetesen hangzik, mégis igen fárasztó. Hagyjon olyan órát, és olyan napot, amit direkt a váratlan események miatti tolódások, csúszások esetén fel tud használni. Figyelem: ez az idő nem azonos azzal, amit direkt a pihenésnek szentel! Válassza ezt külön, ha beosztást készít, akár naptárban, akár fejben!

+1. Take it easy!

Azaz, vegye könnyedén! Akármennyire is rend- és rendszerszerető, ne élje meg tragédiának, ha valamilyen tevékenységet halasztani kell, vagy a vártnál több időt vett igénybe. Valószínűleg nem az amerikai elnökkel való megbeszélésről csúszik le… Így hát nem érdemes amiatt gyomorgörccsel zárni a napot, mert a gyerek öt percet késett a suliból, vagy azon a napon már nem maradt idő összeszedni a faleveleket. Tökéletesen elüdülnek még néhány napot az udvaron a diófa alatt… Ha viszont sikerrel zárta a napját, igenis jutalmazza meg magát egy finom capuccinoval, vagy egy kis olvasással, legyen más öröm is a dologban, mint a kipipált tevékenységek!

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.