Menü

Kellemetlen íngyulladás

Az emberek többsége legjobban a fogszuvasodástól és az azzal járó kellemetlen orvosi beavatkozásoktól fél, ám az ínygyulladás hasonlóan gyakori és veszélyes szájüregi probléma.

A bakteriális foglepedék a fog szuvasodás mellett ínygyulladást is előidézhet. Ilyenkor ínyünk duzzadt, vöröses színűvé válik és hajlamos a vérzésre.

Ilyenkor még nincs nagyobb gond. A lényeg az, hogy érzékeljük a problémát, amely kezdeti szakaszában házi módszerekkel is hatékonyan kezelhető. A gyakori fogmosás, a megfelelő technikával és a megfelelő fogkrémmel (akadnak speciális ínyvédő termékek) csodákra lehet képes viszonylag rövid idő, akár egy-két hét alatt.

Tartósabb gyulladás, fájdalom, ínyvérzés esetén érdemes orvoshoz fordulni. A szakember könnyedén meg tudja állapítani, mennyire súlyos a probléma.

Amennyiben az ínygyulladás nincs kikezelve, annak komolyabb következményei lehetnek. Fogágybetegség alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a fognyak és az íny közötti rés kimélyül. Ebben a mélyedésben felhalmozódnak a gyulladást okozó baktériumok. A folyamat a fog elveszítéséhez, sőt súlyosabb egészségügyi problémákhoz is vezethet, tehát mindenképpen szükséges a speciális kezelés.

Az ínygyulladás és következményei remek hatékonysággal előzhetőek meg a helyes fogmosás elsajátításával. A legújabb kutatások hangsúlyozzák a szájüregi problémák, gyulladások és  szervezetünk általános egészségügyi állapotának összefüggéseit.

Fotó:
pixabay.com

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!