Menü

Prosztata-gondok: gyógyszer helyett tökmagolajat! - kenyérrecettel

Elég csak leülni egy tévés reklámblokk elé, és általában legalább kétféle prosztatagyógyszer reklámjával találkozhatunk. Ennek ellenére sokan számolnak be arról, hogy a komolyabb prosztataproblémákon nem segítenek ezek a készítmények sem. Az orvosok többsége ennek ellenére tiltakozik az ellen, hogy a tökmag megoldást jelenthet a prosztata-problémákra. Akkor hol van az igazság?

Utazzunk el egy kicsit az Őrségbe, érdemes a helyiekkel elbeszélgetni – ez ugyanis a magyar tökmagolajak fő származási helye. Az itteni férfiak sorra arról számolnak be, hogy nincsenek prosztataproblémáik, pedig nem vesznek meg semmilyen drága gyógyszert. Igaz, ki kell hangsúlyozni: tökmagkivonatként hirdetett vitamint sem! A gyógyszer helyett természetes készítményeket kedvelőkre épít az a piac, amely különböző étrendkiegészítőket, vitaminokat javasol a prosztatagondokra. Ezek legtöbbje tökmag-kivonatot tartalmaz. A helyzet az, hogy nagyon nehéz tökmagból annyit fogyasztani, vagy vitamin formájában annyi hasznosuló tápanyagot kinyerni, hogy az megoldást jelentsen prosztata-ügyileg.

Az igazi megoldás a tökmagolaj, abból is hidegen sajtolt, és jó minőségű. Rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely megoldást jelent a prosztataproblémákra. És hogy miként segít? A prosztatazavarokat az okozza, hogy a prosztata begyullad, idősebb korban egyre inkább megnagyobbodik, ezzel pedig akadályozza a benne húzódó húgycső, valamint a húgyhólyag zavartalan működését. A tökmagolaj azzal segít, hogy csökkenti a prosztata gyulladását, megelőzi, vagy enyhíti annak megnagyobbodását, és nem utolsó sorban segít a prosztatarák megelőzésében. Továbbá segíti a húgyutak fertőtlenítését, és segít a vizelésben a vizelethajtó hatása révén, hiszen sok férfinak problémát okoz, hogy a vizeletürítési inger ellenére sem sikerül vizelnie. Mindemellett csökkenti az éjszakai vizelés gyakoriságát, és a vizeletürítéssel járó fájdalmas érzést is.

A tökmagolaj mellett ajánlott még a dió- és mogyoróolaj fogyasztása, továbbá a paradicsom, a brokkoli és a tengeri halolaj is segít a problémák enyhítésében.

A tökmagolaj önmagában is fogyasztható, legalább egy evőkanállal ajánlott bevinni naponta, de tehetjük salátákra, ételekbe is, sőt még kenyeret is süthetünk tökmagolajjal!

Íme egy kiváló recept kenyérsütőben készült kenyerekhez, de ugyanez a recept gép nélküli kenyér sütéséhez is alkalmas.

Tökmagolajos kenyér:

  • 600 g liszt: keverhetjük az egészséges liszteket, például 300 g DiaWellness sütőliszt, 50 g magkeverék (kihagyható, akkor ennyivel több lisztet tegyünk a kenyérbe!), 50 g sikér, 100 g tönkölyliszt, 100 g teljes kiőrlésű liszt, de használhatunk zablisztet is. Amennyiben valaki nem kedveli az egészséges liszteket, akkor 600 g rétesliszt felhasználásával készítse a kenyeret.
  • 1-2 teáskanál só (tengeri só, vagy Himalája só ajánlott)
  • pici édesítőszer, vagy cukor
  • 3 db tojás, lehetőleg házi (ezzel lesz igazán szép színe a kenyérnek)
  • 4 evőkanál tökmagolaj
  • 230 ml víz
  • fél zacskó szárított élesztő

A hozzávalókkal alapprogramon, közepes barnítással készítsük a kenyeret kenyérsütőben. Ez az alapanyag mennyiség XL-es méretű kenyérnek számít az átlagos méretű kenyérsütőgépeknél.
Ne lepődjön meg, a kenyér színe sárgás-zöldes lesz a tojástól és a tökmagolajtól, de az íze nagyon finom. És nem mellesleg, egészséges! 

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.