Menü

Mi tegyünk, hogy elkerüljük a kínzást?

A címben említett kínzás persze túlzás, hiszen gyógyításról van szó, ami ha nem is kellemes, javunkat szolgálja. Mindenesetre jó részét megúszhatjuk a megfelelő fogápolással.

A fogápolási technikák összességét nevezhetjük szájhigiéniának, amelynek alapelveit betartva némi szerencsével szépen megúszhatunk néhány igencsak kellemetlen fogorvosi beavatkozást.

Lássuk, mik is ezek!

Mindenki tudja: napi legalább két fogmosásra van szükség, persze egyáltalán nem mindegy, milyenre. A legtöbbünk szépen körbemossa fogai rágófelszínét, külső és belső részeit – ahogyan azt egyébként kell –, de a fogselyem használata még nem annyira elterjedt. Pedig a szakemberek szerint csak és kizárólag azzal lehet hatékonyan eltávolítani a fogak közötti bakteriális lepedéket. Ezek mellett ott van még a nyelv óvatos, de alapos megtisztítása is.

A fogorvosok a fogmosás időpontjával kapcsolatban felhívják a figyelmet az esti alkalom kiemelkedő fontosságára. Alvás közben ugyanis csökken a nyáltermelés, ami azt jelenti, hogy a lepedékképződés intenzívebb.

Látogassuk a fogorvost! Mármint akkor is, ha nincs semmi gond, azaz ellenőrzés céljából. A szakember időben képes felfedezni a káros elváltozásokat, emellett a gyermekeket is érdemes időben hozzászoktatni a fogorvosi rendelőhöz a későbbi szorongás megelőzése végett. Évi két látogatás az ajánlott.

És akkor itt van még a táplálkozás, mint igencsak fontos tényező. A cukortartalmú ételekkel kapcsolatban nem a mennyiség, hanem a gyakoriság a veszélyes. És az időzítés – tehetjük is rögtön hozzá, azaz két étkezés között nem ajánlatos cukros tápanyagot a szánkba vennünk. Ha nassolni akarunk, válasszunk egészséges rágcsálnivalót. Emellett számos olyan termék (például cukorkák, és más édességek) van, amely a fogakra tapadva hosszabb ideig fejti ki negatív hatását és rendkívül kockázatos a fogszuvasodás szempontjából.

Fotó:
pixabay.com

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.