Menü

Nem tudják megállítani az ebolát

Bár időről időre felröppen a hír, miszerint sikerül fékezni, vagy megállítani az ebola vírus terjedését, nagyon úgy tűnik, hogy ez nem igaz és az utóbbi évtizedek legsúlyosabb járványáról van.

Az ebolával kapcsolatban a nyugati hírhallgató embert elsősorban az érdekli, hogy érkezik-e Európába, vagy az Egyesült Államokba fertőző beteg Afrikából. Általában ezzel is vannak tele a fejlett országok hírműsorai, pedig sokkal fontosabb, hogy a fekete kontinensen növekszik a fertőződtek és ezzel a halálozások száma.

Az idei ebola elsősorban Nyugat-Afrikában pusztít, a legsúlyosabb helyzet Libériában van, de Guinea és Sierra Leone is erősen érintett. A szakértők figyelmeztetnek, az utóbbi idők híreszteléseivel ellentétben egyelőre nem sikerült megállítani a járványt, s ha következő hetekben sem érnek el áttörést ezzel kapcsolatban a térségben húszezret is elérheti, illetve meghaladhatja az ebolások száma. Ezt az Egészségügyi Világszervezet állítja.

Néhány hete írtunk már róla, az mostani vírus nagyon agresszív, a megfertőződtek halálozási aránya kifejezetten magas, korábban 60, mostanában 70 százalékról beszélnek. A fertőzés forrását évtizedek óta kutatják, de máig nem sikerült megtalálni. Az ebola ott terjed nagyon hatékonyan és gyorsan, ahol rossz higiénia.

A nyugat-afrikai térségben az idei áldozatok száma lassan eléri a háromezret, s ha minden így folytatódik, a vírus ellni harc hosszú évekig tarthat.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?