Menü

Kreatív sarok: Használjuk fel az őszi természet kincseit

Kissé szomorúan integetünk a nyárnak (főleg, hogy idén túlságosan keveset vendégeskedett nálunk), de közben elkezdhetjük csodálni azt a sok kincset, amiket őszapó ad ajándékba. Búslakodás helyett inkább élvezzük, és használjuk ki a lehetőségeit: ne felejtsünk el sok-sok sétát tenni az erdőben, parkban, ahol mindig lehetőség nyílik kicsit rugdosni a faleveleket. Vagy látogassunk el a Bakonyba, vagy a Börzsönybe, ahol tanúi lehetünk, ahogy a levelek úgy hullanak le a fákról, hogy közben pörgő táncot járnak a levegőben, ha pedig épp fújdogál az őszi szellő, akkor a levélhullás olyan sűrű lehet, akár a hóesés. A kirándulások kiváló lehetőséget adnak arra is, hogy kiváló alapanyagokat gyűjtögethessünk a lakás őszi pompába öltöztetéséhez. Gyerekekkel is kiváló elfoglaltság lehet – mennyivel kellemesebb és építőbb beszélgetni egymással, miközben kreatív díszeket készítenek, mint a tévénézés!

És vajon miket állíthatunk össze az ősz kincseiből? Íme néhány kedves ötlet.

Őszi koszorú – ajtóra, vagy asztalra

A karácsonyi időszakra megvásárolt, vagy elkészített koszorúalapot már most érdemes elővenni, vagy beszerezni, hiszen nemcsak az adventi időszakban lehet hangulatos koszorút készíteni. Ezen kívül nem kell más, mint ragasztópisztoly, és őszi termések, vagy falevelek. Tehetünk a koszorúra csipkebogyót (lásd a képünkön), makkot, kisebb vadgesztenyét, vagy bármi egyebet.

Vázadísz

Ha van átlátszó vázája, akkor ez kiváló alapjául szolgálhat az őszi asztaldísznek, vagy padlódísznek, méretétől függően. Ebben akkor is jól mutatnak a termések, ha csupán egyfélét teszünk bele, abból viszont jelentős mennyiség összegyűjtésére van szükség. A vadgesztenye-szedésre mindig vevők a gyerekek, ebből gyorsabb is telepakolni egy vázát. Ez is jól mutat hecsedliből, de ennek a szedéséhez vigyünk metszőollót és kesztyűt, mert nagyon szúr. Ha többféle termésünk van, akkor rakhatjuk őket sávosan is a vázába.

Drótfüzér gesztenyéből

Vegyünk vékony, sötét színű, hajlítható drótot, és erre fűzzük fel a vadgesztenyét. Újszerűbb, mint a gesztenyebábuk készítése, bár kétségkívül az is nagyon kellemes foglalkozás a gyerekekkel, akik minden évben igénylik, mint délutáni tevékenységet. A drótot aztán bárhogyan hajlíthatjuk: spirál alakba, négyszögként, körként, stb. Kötözhetünk rá leveleket, egyéb terméseket is vékony cérnával.

Ablakdíszek

Fűzzünk fel mindenféle kedves őszi dolgot csomagkötöző madzagokra, vagy más néven kenderzsinegre, és lógassuk őket az ablakba. Kintről nagyon kedves látvány lesz, de ha elkötjük a függönyt, akkor belül is jól mutat.

Őszi képek

Ragasszunk szép faleveleket, laposabb terméseket egy papírlapra, és így 3 dimenziós képet készíthetünk. Nagyon hangulatos, ha mindig évszaknak megfelelően díszítjük a lakást! A dohányzóasztalra is lehet üveglapot vágatni, és alá mindenféle színes levelet, szárított virágot tenni. Élő asztalterítő válik belőle.

Kézműveskedésre fel!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.