Menü

Babassu, az ápoló csoda

Hallott már a babassupálmáról? A Dél-Amerikából származó különlegességet teljes egészében felhasználják, de különösen a gyümölcse értékes: a babassu diószerű terméséből vajat/olajat nyernek, ami kiválóan táplálja a bőrt, és a hajat.

Bár a babassuból készülő vajak, olajak igen drágák (kb. 1300 Ft/100 ml), de amint beleszagolunk a tégelyekbe, máris megállapíthatjuk, hogy sok pénzt érne meg ez az illat: aromájában a kókusz és a kávé keveredik, gondolatban hamar Brazíliába, a babassudió származási helyére repülhetünk. A belőle készült vaj a kókuszzsírra emlékeztető állagú: szobahőmérsékleten (24 °C alatt) szilárd, de ha a tenyerünkben melengetjük, vagy a testünkre dörzsöljük, akkor hamar megolvad. Nagyon tápláló és zsíros, ezért leginkább alapanyagként használják más összetevőkkel együtt test-, haj- és arcápolási termékekhez.

Gyorsan felszívódik, majd selymessé, csillogóvá teszi a bőrt és hajat, gátolja a bőr öregedését, és tartósan megóvja a kiszáradástól. Kiváló hajvégápolónak is, de bőrbetegségek esetén is hasznunkra válik: alkalmazzák az pikkelysömör, bőrszárazság, bőrgyulladás, ekcéma esetén is.

A natúrkozmetikumok egyre közkedveltebb alapanyaga. Keverik shea- és mangóvajjal, szőlőmagolajjal, esetleg különböző aromákkal. Fontos azonban, hogy finomítatlan, megbízható forrásból származó terméket válasszunk! Kiváló alapanyag házi szappanok készítéséhez is, jól keményítik a készítendő szappanunkat. A babassu kivonatot ajakápoláshoz, valamint leégett bőrkezelésére is alkalmazzák, érzékeny bőrűeknek is kifejezetten ajánlott.

Azoknak viszont, akik allergiásak a dióra, csak óvatos kipróbálás javasolt, mert esetükben sajnos a babassutól is allergiás reakciók jelentkezhetnek. 

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.