Menü

Könyvajánló: Kate Morton – Felszáll a köd

Folytatjuk könyvajánló-sorozatunkat, ahol ismét egy korábban megjelent regényt ajánlunk. Ennek célja, hogy azon olvasóknak is könyvélményeket mutassunk be, akik nem csak az új köteteket vásárolnának, hanem könyvtárból, vagy antikváriumokból jutnának olvasnivalóhoz. A 2012-ben kiadott könyv Kate Mortontól már a könyvtárakban is fellelhető – érdemes kutatni utána!

Nem egy hétköznapi regénnyel van dolgunk: egyszerre vagyunk jelen az 1920-as években, és a jelenben is, így egy kissé több szálon fut a regény, de a fő vonal a kastélyok fénykorát idézi. A mesélő már nagyon idős asszony (a Titanic c. film tematikája juthat róla eszünkbe), de az ő meséje sem céltalan. A hölgy 98 éves korához méltóan nem semmi életutat járt be: nem várt gyermekként született, és a szegénységből örömmel menekült dolgozni a Riverton udvarházba. Közben megszereti a Hartford-lányokat, kötődik Hannah-hoz és Emmeline-hez, majd az egyikük komornája lesz. A szerelem is kerülgeti Grace-t, ahogy az úrikisasszonyokat is, csakhogy az élet nem ilyen egyszerű… Aki azonban egy szerelmes regényt vár (például a borító alapján), az nagyon is téved. Ez a könyv ugyanis nem egy szirupos sztori, hanem életszerű, izgalmakkal, kalandokkal átszőtt történet, az élet valóságos csavarjaival, nehézségeivel együtt.

Egyszerre bontakozik ki a szemünk előtt, hogy miként éltek az első világháború környékén a gazdagok és a szegények, és hamar rájöhetünk: mindenkinek megvannak a maga súlyos küzdelmei, akkor is, ha a felsőbb rétegben él, és akkor is, ha az alsó osztályban. Ahogy azt egy kiváló regénynek tudnia kell, megszeretjük a szereplőket, és beszippant minket a cselekmény. Megörülünk annak, hogy egy majd’ 600 oldalas könyvet tartunk a kezünkben: hiába hajt a kíváncsiság a további események után, mégsem akarjuk igazán, hogy véget érjen a történet, és búcsúzni kelljen a szereplőktől – kitől végleg, kitől csak a regény befejezése miatt.

Kevés regény tud felmutatni egyetlen történetben ennyi mindent: összehozni múltat és jelent, bemutatni mai kori küzdelmet és régit, egy jellem kifejlődését és alakulását az élete teljes hosszán át. Egyszerre ad korhű ábrázolást, történelmi hátteret, szociológiai bemutatást, kalandot, izgalmat, váratlan fordulatokat. Ember legyen a talpán, aki igazán ki tudja találni, mi lesz a regény vége, mert bizony még az utolsó lapokra is tartogat meglepetést – nem is egyet. Azoknak is ajánljuk, akik már unják az öt perc után kitalálható happy endet… Csak a legvégén fog teljesen felszállni a köd!

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!