Menü

Több mint sport: önvédelem

Önmagunk és családunk védelme nem csak arról szól, hogy megtanulunk fizikailag védekezni, ütni, vagy rúgni. Ennél sokkal teljesebb és összetettebb a dolog, ami nagyon hasznos lehet.

A különböző küzdősportok űzői általában nincsenek gondban azzal, hogy megvédjék magukat, ha szükséges. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy az utca, a busz, a villamos, vagy bármely lehetséges támadási helyszín nem sportpálya. Ott teljesen más szabályok uralkodnak (vagy nem uralkodnak) és ezért speciális felkészültséget igényel. Ez lenne az önvédelem, amelyet több sportág elemeiből gyúrtak össze és számos helyen oktatnak.

Az önvédelemről tudni kell, hogy elsősorban nem a verekedésről szól, hanem arról, hogy váljunk felkészültekké és kellően körültekintővé. A védekezés ugyanis mindig a megelőzéssel kezdődik. Ha odafigyelünk, és megropóbáljuk időben elhárítani a veszélyt, kisebb a kockázata a konfliktusnak és az abból potenciálisan kialakuló bajnak, sérülésnek.

Persze azt is meg kell tanulni, hogy mi van akkor, ha elkerülhetetlen az összetűzés. Az önvédelem során hasznos fogásokat, mozdulatokat oktatnak, amelyeket addig érdemes gyakorolni, amíg kellően be nem rögzülnek. Egyszerű, könnyen elsajátítható mozdulatokról van szó, az oktatás különböző támadási szituációkra igyekszik felkészíteni. Magyarul: megtanítja azt, hogy adott típusú támadásnál, hogyan cselekedjünk.

A mozgásformában az a jó, hogy nagyon gyakorlatias, ugyanakkor ne feledjük el, igazi sportról van szó, azaz növeli az állóképességet, a fizikai erőt, miközben kikapcsol és ezek útján segít egészségesebben élni.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?