Menü

Fokhagyma: nem mindegy, melyiket vesszük

A fokhagyma pozitív élettani hatásait mindenki ismeri, azt viszont már jóval kevesebben, hogy a kínálat messze nem ugyanazt a minőséget képviseli.

A magyar termékeket már a gazdaság és a munkahelyek szempontjából is illik előtérbe helyezni külföldi vetélytársaikkal szemben, de a fokhagyma esetében objektívan is teljesen jogos az elfogultság.

A fokhagyma nemzeti gasztronómiai büszkeségünk értékes része, a növény neve hallatán mindenki rávágja, hogy Makó és környéke. Ez az ország azon területe, ahol a fokhagyma kiváló természeti körülmények között termeszthető és enne igazi kultúrája alakult ki. Sajnos a termelés az utóbbi időszakban visszaesett, ami persze nem jelenti azt, hogy a minőség is hasonlóan lecsökkent volna.

A makói és általában a magyar fokhagymának komoly versenytársai vannak, érdekes módon a legnagyobb konkurenciát nem a minőségi francia, vagy olasz termények jelentik, hanem az olcsó kínai. Ez valahol érthető, de minden bizonnyal sokan nem elsősorban az ár miatt, hanem tudatlanságból választják a kínai fokhagymát.

A köztudatba ugyanis még nem ágyazódott be az, amit a hozzáértők régóta tudnak: a kínai hiába olcsóbb, jóval gyengébb minőségű, mint a magyar változat.

Mint fűszernövény, a fokhagyma legfontosabb tulajdonsága az ízvilága. Ez az, amiben a makói messze leveri az ázsiai testvért.

A kínai importra jellemző, hogy nagyobb fejű, mint a magyar, az allicin tartalma viszont kisebb. Az ízt (is) adó allicin mellett a növény számos olyan összetevővel rendelkezik, amelyek pozitív élettani hatásai bizonyítottak.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.