Menü

E-cigi: nem lelépő, hanem belépő?

Sokan támadják az utóbbi időben az elektromos cigarettákat, mondván károsak és ugyanolyan függőséget okozhatnak, mint az igaziak.

Néhány éve igazi e-cigaretta őrület tombolt. Miután bemutatták a terméket, egyre többen kezdték el használni, különösen azoknak volt szimpatikus, aki nem tudtak leszokni a dohányzásról.

Az utóbbi időszakban azonban sok kritika érte az elektromos cigarettákat, sőt a gyártók és forgalmazók mostanában újabb és újabb támadásokkal kénytelenek szembesülni. A kritikák a friss kutatásokból kaptak új muníciót.

Először is, többször hangsúlyozták, hogy az e-cigi sem mentes a káros anyagoktól, hiszen nikotintartalmú folyadékot (illetve néhány termék esetében kérdés, pontosan mit tartalmaz ez a folyadék) párologtat, de ami még ennél is fontosabb, nem lelépő, hanem belépő a dohányzás világába.

A leszokást ugyanis sokak szerint nemhogy nem segíti elő a termék, hanem épp ellenkezőleg, segít(het) a rászokásban. Azáltal, hogy „legalizálja” a cigizést, megszokottá teszi a tevékenységet, illetve azt a képet sugallja, hogy egészséges, azaz oké a dolog.

A szakemberek újra és újra felhívják a figyelmet arra, hogy a nikotin veszélyes anyag, káros, ráadásul függőséget tud okozni.

Magyarországon az elektromos cigarettákat tavaly szigorú szabályozás alá vették, s talán ennek is köszönhetően nálunk kevésbé terjedt a használata.

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.