Menü

Vigyázzon, kire bízza az egészségét!

Az utóbbi időben több negatív hír is bejárta a magyar sajtót, miszerint nagyon óvatosnak kell lennünk, ha az egészségünkről van szó. Hallhattunk a fiatal énekesnőről, akinél nem diagnosztizálták időben a méhnyakrákot a drága magánrendelésen, valamint a Bajor Imrét is félrekezelő, magát neves szakembernek kiadó férfiról, aki hirdette: alternatív módszerével a rákot is gyógyítani tudja. Mint ismeretes, az ország legnagyobb bánatára ez nem sikerült neki.

Láthatjuk tehát, hogy akár orvosi, akár alternatív gyógyászati területen keresgéljük a gyógyulás, az egészségmegőrzés útját, akkor is beleakadhatunk nem megfelelő szakemberekbe, „sarlatánokba”.

Nem könnyű megállapítani, hogy ki a valóban jó szakember. A legnagyobb buktatót éppen az jelenti, hogy ezek a „gyógyítók” hitelesnek tűnnek: sok esetben drága, igényes rendelőkben fogadják a pácienseiket, doktori fokozattal, diplomával, gyakorlattal és szakértelemmel (vagy ennek állításával…) próbálják magukat eladni. Sajnos mint az a humoristát kezelő férfi esetéből is kiderült, hiába adják a nevüket hírességek, ismert emberek is ahhoz, hogy adott orvos/természetgyógyász jó szakember. Mindez sajnos nem közvetlen forrás, és nem tudhatjuk az ő történetük pontos hátterét.

Mit tehetünk? A legjobb, ha saját forrásokra hagyatkozunk. A szoros ismeretségi körünkből érdeklődünk jó orvosok, vagy szakemberek után, és olyan javaslatokat kérünk, akikkel az ismerőseinknek valós jó tapasztalatai vannak. Ezzel is ajánlott azonban óvatosan bánni, és inkább a tényleges közvetlen tapasztalatokra hagyatkozni. Az ismerős ismerőse már ferdített információforrás lehet, arról nem is beszélve, hogy távolról mindenki tud egy jó szakembert, akiről hallott valami érdekeset, ez azonban nem biztos, hogy hiteles információt jelent.

A másik megoldás lehet, ha orvosi körben kér segítséget, és a már ismert, megbízható orvosától, szakemberétől tudakozódik arról, hogy adott területen kit javasol, ki az, akit szívesen ajánl.

Éles helyzetben, műtétek előtt pedig érdemes kikérni több orvos, vagy alternatív gyógyász véleményét is párhuzamosan. „Több szem többet lát!” Ne tartsunk attól, hogy összezavarodunk a sok információtól. Ha a vélemények egymástól eltérőek, az máris jelzésértékű, hogy valahol hiba csúszott a diagnózisba, vagy a javasolt kezelési módszerbe.

Mindezzel talán elkerülhető, hogy magát hitelesnek mondó, de a valóságban felületes, vagy „kuruzsló” jelzőkkel illethető szakemberekre bízzuk az egyik legnagyobb kincsünket, az egészségünket.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.