Menü

Nassolás & diéta – hogyan egyeztessük össze?

A fogyókúrák első számú ellenségei a rágcsálnivalók, és sokszor éppen rajtuk bukik el az egész diéta. Ebben az időszakban még nehezebb lehet ellenállni a kísértésnek. Az emberek a megváltoztatott étkezési szokások miatt ingerlékenyebbek lehetnek, a nassolás pedig jó feszültség-levezetésnek tűnik. Nos, a dohányzásnál biztosan jobb. A többi már a részleteken múlik.

Cikkünkben öt klasszikus nassolnivalót hasonlítunk össze kalória, zsír- és szénhidráttartalmat tekintve. Hiszen a diéta idején ezek a fő mértékegységeink, de természetesen ne feledkezzünk meg az egészséges szempontokról sem!

A chips kora

Ha valamivel jellemezni kellene a 21. század életmódját, akkor bizonyosan az egyik jelző az lenne, hogy felnőttek és gyerekek esténként chipset rágcsálnak a kanapén, tévénézés közben. Ez azért sajnálatos, mert ez a ropogós nasi szinte függőséget okoz, könnyű a rabjává válni. A legrosszabb, hogy az ízesített burgonyaszirmok sok ízfokozót, adalékanyagot tartalmaznak. Ha már chips, akkor legalább válasszuk a sima sós változatot!

Egy zacskónyi (77g) sós chips 400 kcal-t, 41g szénhidrátot, és 23 g zsírt tartalmaz.

Sós mogyoró, a klasszikus

Sokan azért kerülik a mogyorót, mert a bőrük pattanásos lesz tőle. Pedig a chipsnél egészségesebbnek tűnik. Az biztos, hogy jóval kevesebb szénhidrátot, és sokkal több fehérjét tartalmaz, de sajnos a kalória- és zsírtartalma is magasabb.

Egy kis zacskónyi (normál kiszerelésű – 85g) sós mogyoró értékei:

546 kcal (!), 13g ch, 44 g zsír.

A hagyományos értelmezés szerint egy zárt maroknyit javasolt fogyasztani belőle.

Banánchips, a bomba

Ezerésegy oldalon olvashatunk arról, hogy más nassolnivalók helyett válasszuk inkább a szárított gyümölcsöket. Azért csak óvatosan, ugyanis nagyon magas a kalória- és szénhidrát értékük, cukorbetegeknek mindenképpen kerülendőek! A legközkedveltebbek egyike a banánchips. Ebből 150g-os a legkisebb kiszerelés, abba ne is gondoljunk bele, hogy ez mennyi kalóriát tartalmaz. 75 g elfogyasztásánál már barátságosabb értékeket kapunk:

390 kcal, 44g ch, 25g zsír.

Mint láthatjuk, ezek az értékek szinte teljesen megegyeznek a chips értékeivel, úgyhogy a jelszó: mértékkel! Ha valakit – érthetően – elragadott a banánmánia, akkor fogjon egy banánt, karikázza fel, és ezt eszegesse! A banánchipshez hasonlóan jó nasi, és negyedannyi kalóriát tartalmaz. Ugye, hogy jobban hangzik?

Pattogatott kukorica – ezt mozizd!

Az eddigi pontig a popcorn aratja le a babérokat kalória-téren, de nem úgy a szénhidrátot tekintve. Egy adag (2,4 liter) moziban kapható pattogatott kukorica értékei:

300 kcal, 34g ch, 16 g zsír

 Ha házilag készítjük el (pl. tűzhelyen, vagy pattogatott kukorica-készítő gépben), akkor ennél még kedvezőbb értékekkel bíró nassolnivalót kaphatunk. Előnye, hogy „felfújt” jellege miatt viszonylag kiadós, és laktató, így grammra vetítve kevesebbet tudunk belőle megenni, mint az egyéb rágcsálnivalókból.

Kölesgolyó - jó, vagy nem jó?

Ez a finomság általában bio-változatban kapható az üzletekben, emiatt a szülők előszeretettel adják a gyerekeknek, akik pedig kedvelik a finom gömböcskéket. Egy zacskó 75g ropogós falatkát tartalmaz, ennek az adatai a sós változat esetén kb.:

292 kcal, 57g ch, 3g zsír

Mint láthatjuk, a széndhidrát-tartalma ennek a rágcsának a legmagasabb, pedig ezt elsőre a popcorn-ról gondoltuk volna.

Csodák tehát nincsenek, a nassolnivalókat a fentiek tudatában fogyasszuk, lehetőleg mértékkel. Az egyiknek a kalóriatartalma magas, a másik szénhidrát-bomba, a harmadik meg közismerten egészségtelen… De azért még mindig jobb okosan fogyasztani őket, mint amiatt feladni az egész diétát, amiért „kibírhatatlan” az egész. Aki nem fogyókúrázik, annak is hasznosak lehetnek a cikkben ismertetett adatok, hisz az egészségesen táplálkozóknak sem mindegy, hogy mit (és mennyit) fogyasztanak. 

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.