Menü

Egészséges szemléletű iskolakezdés

Ahogy augusztusra váltott a naptár, máris elindult a felkészülés az iskolakezdésre. A szülők és a gyerekek még azt gondolták, szinte csak a felén vannak túl a nyári szünetnek, amikor az üzletek már árulni kezdték az iskolaszereket. Valószínűleg ekkor még nem volt nagy a bevételük belőle, de azért gondolatébresztőnek kiváló volt: hamarosan be kell szerezni a szükséges felszereléseket. Aki spórolni akar, előbb bevásárol, mert ilyenkor még bizonyos dolgok olcsóbban beszerezhetőek. A kedvező árak mellett azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a megvásárolt tárgyak, eszközök milyen hatással vannak a gyerek egészségére. Na de mi köze a füzeteknek az egészséghez, és hogyan lehet szempont az egészség a sulira készülésnél?

Az egyik legfontosabb: az iskolatáska. Manapság csodás darabok kaphatóak, színesek, formásak, a gyerekek kedvenc mesefiguráival, divatos fazonokban. De azért ne csak az legyen a legfőbb szempont, hogy hercegnők és autók vannak-e rajta! Olyan darabot válasszunk a gyereknek, amelynek puha a pántja és a hátrésze, valamint ergonómiailag megfelelően kialakított, és terhelve jó súlyelosztású. A csemeték sok könyvet és füzetet cipelnek, nagyon nem mindegy, hogy milyen táskában hordják az együtt már jelentős súlyú tanszereket. Kerüljük a féloldalas táskákat, ami folyamatosan egyeletlen terhelést tesz a gerincre! Persze lehet bármilyen szuper táska, a legtöbbet az éri, ha a gyerek sportol: úszik, vagy tornázik, amely erősíti és megmozgatja a hátát.

Ha a gyermek most megy első osztályba, és még berendezés alatt áll a sulis gyerekszoba, akkor vegye figyelembe itt is az egészségi szempontokat: olyan íróasztalt és széket válasszon, amelynél egészségen lehet ülni hosszú órákon keresztül. Szerencsére már egyre jobb ergonómiai kialakítású, jó testtartást biztosító széket kapni. Lehetőség szerint válasszunk állítható magasságú darabokat. Íróasztal vásárláskor figyeljünk oda a magasságára: ne kelljen görnyedni az asztalnál, valamint ne legyen túl magas sem, mert akkor a váll folyamatosan feljebb emelkedik a kelleténél. Ezen is segíthet az állítható magasságú szék, de egy nem megfelelő magasságú, méretű asztalnál ez nem jelent mindig megoldást.

Kisfüzet! Lehetőség szerint válasszon kisméretű, és/vagy vékony füzeteket spirálfüzet helyett! Ahol a tanár megengedi és adott a lehetőség, ott érdemes így választani, hiszen elég sok füzetet kell hoznia-vinnie a gyereknek nap mint nap, miért cipelne kétszer annyi súlyt, ha nem muszáj?

Ha megfelelő a gyerek táskája, tanulóhelye, valamint könnyebb füzeteket cipelhet, akkor sokat tettünk a gyerekek tartásának javításáért.

Jövő heti cikkünkben az iskolakezdésre való testi-lelki felkészülésről olvashat majd. 

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.