Menü

A füstölés jó, mert...

A szenvedélybetegségekre jellemző, hogy valami téves, pozitív, vagy annak tűnő állítással igyekszünk igazolni létezésüket. A cigarettázásra több ilyen is akad.

Az egyik ilyen, hogy a cigaretta tulajdonképpen karcsúsít, aki dohányzik, kevesebb eséllyel hízik. Nos, ez jól hangzik, de egyáltalán nem igaz. Felmérések szerint a dohányosok körében magasabb a túlsúlyosak aránya, mint a nemdohányzóknál. Elsősorban akkor, ha napi sok szálat szívnak el. Statisztikák szerint minél erősebb dohányos a valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy elhízzon. Egyébként is, a sok cigarettát elszívók egészségügyi adatai sokkal borúsabb képet mutatnak még az átlagdohányosokénál is.

Az is gyakran hangoztatott tétel, hogy a leszokás elhízáshoz vezet. Ez szintén nem igaz. Legalábbis pusztán a leszokás, az életmódváltás nem okoz plusz kilókat.

A cigaretta segít leküzdeni a stresszt – mindenki ismeri ezt az érvelést. A valóságban azonban a cigaretta nem lenyugtatja, hanem éppen felpörgeti a szervezetet, ezzel teret adva a depresszió és a stressz okozta káros hatásoknak.

A dohányzás bizonyos betegségek, például krónikus fejfájás esetében, segíthet. Ez az állítás elsősorban több száz évvel korábban volt népszerű. A fejfájás egy típusát valóban enyhítheti a dohányzás okozta érszűkület, de ez olyan elenyésző az egészségkárosító hatások mellett, hogy szinte említésre sem méltó.

Fotó:
Pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.