Menü

A szex utáni levertség normális lehet

Többféle kutatás is foglalkozott már azzal, hogy az ember rosszkedvet érezhet a szexuális együttlétek után. Azért kezdtek többen is foglalkozni a kérdéssel, mert érdekesnek találták, hogy a jelenség szinte független lehet a szexuális együttlét minőségétől. A szeretett személlyel való kellemes és kielégítő szeretkezés után ugyanúgy felléphet!

Azt találták, hogy a jelenség igenis létezik. Főként a nőket érinti, de a férfiaknál is előfordul. A legtöbb esetben nem tart hosszú ideig, de ritkán előfordulhat órákon át tartó depresszív hangulat. Ilyen esetben mindenképp javasolt szakemberhez fordulni! A rövid ideig (kb. fél óra) tartó szomorúság azonban nem feltétlenül jelent rosszat. Próbáltak erre a klasszikus pszichológiában elterjedt magyarázatot találni, mint például hogy az erre hajlamos emberek bizonyára valamilyen gyermekkori szexuális traumát, zaklatást éltek át, vagy valamilyen negatív beidegződés, szégyenérzet kapcsolódik a szexhez ezeknél az embereknél. Ezt azonban nem sikerült igazolni. Természetesen ez is egy ok lehet, de a legtöbb esetben csak normálisnak mondható hormonális változásokat találtak, amit a szexuális együttlét, valamint az orgazmus váltott ki.

Ha Önre is jellemző, hogy rendszeresen, vagy alkalmanként kisebb szomorúságot érez szeretkezés után, akkor nem kell aggódnia: mindez tehát normális lehet! Gondolja át, hogy elégedett-e szexuális életével, boldog-e a partnerével. Nincs esetleg olyan tényező, amely zavarja Önt szex közben? Ha ezekre a kérdésekre kedvezőek a válaszok, akkor valószínűleg azok közé tartozik, akit érint a nevezett jelenség. Sok esetben ez nem általános: egyes alkalmak után jelentkezik, máskor pedig nem, szintén attól függetlenül, hogy milyen volt maga az együttlét. Azért javasolt, hogy ne ezen szomorú hangulatában „borítsa az asztalt”  valamilyen problémával – ugyanis a levertségre hajlamos emberekre jellemző, hogy ebben a felfokozott lelkiállapotban hozakodnak elő valamilyen komolyabb gond, vagy konfliktus megbeszélésével. Ez a másik felet teljesen zavarba hozhatja: aki ugyanis nem érez levertséget, az kisimultságot, örömet, nyugalmat, ellazulást tapasztal. Ilyen helyzetben, egy mindkét fél számára kellemes együttlétet követően pedig igencsak meglepő lehet, ha rázúdítják valakire a világ, vagy a párkapcsolat problémáit. Inkább keresse meg azt a szituációt, amikor mindketten nyitottak a beszélgetésre! Ekkor akár a levertségről is beszélgethetnek. Ha a szex utáni rosszkedv normális mértékű, és nem hosszan tartó, akkor úgysincs rá jobb „gyógymód”, mint a párjának a különleges odafigyelése, szerető viselkedése.

A szituáció azonban nem összekeverendő azzal a helyzettel, amikor valaki amiatt szomorú, mert partnere a szex után gyakorlatilag „levegőnek nézi”: azonnal elfordul, elalszik, anélkül, hogy akár összebújnának egy kicsit, vagy kifejeznék egymásnak, hogy az együttlét kellemes volt. Ha ilyet tapasztal, akkor mindenképp beszéljék meg egymással, hogy ez a viselkedés negatív jelentéssel bírhat!

Sajnos sok esetben az orvosok gyógyszeres kezelést javasolnak, ha valaki ezzel a szex utáni levertséggel fordul hozzájuk. Ezzel csak az a probléma, hogy ezen szerek nemcsak a rosszkedvet tompítják, hanem a szexuális vágyat is csökkentik. Az antidepresszánsok, valamint kedélyjavítók használata tehát csak olyan esetekben nyújthat részleges megoldást, ha a szex után komolyabb depresszív hangulat jelentkezik, és az ettől való félelem már a szexuális vágy megjelenését is akadályozza. Ilyen esetekben viszont érdemes mélyebben kutatni a jelenség kiváltó okait. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.