Menü

Könyvajánló: Emma-trilógia

Könyvajánlónkban ezúttal is egy háromkötetes regénysorozatot mutatunk be azzal a céllal, hogy a nyári szabadság idejére senki se maradjon olvasnivaló nélkül. Az Emma-trilógia három éve jelent meg, de népszerűsége miatt azóta is folyamatosan megtalálhatjuk a könyvesboltok polcain és a webáruházakban. Fiatalabb korosztálynak is ajánljuk, ugyanis sokat segíthet a magyar történelem utóbbi 100 évének megtanulásában és megértésében.

A családregény az 1900-as évektől nagyjából a rendszerváltásig tart, így a cselekmény mellett nem csak a történelmi tényeket ismerhetjük meg, hanem a szereplőkön keresztül láthatjuk, hogy milyen hatással voltak a családokra a világháborúk, hogyan élték meg az ’56-os forradalmat, a szocializmust a különböző jellemek. A könyvek elolvasása után úgy érezhetjük, hogy többet tudunk meg belőle, mint a tankönyvekből, hiszen ott megtanuljuk a száraz tényeket, de emellett nehéz igazán belegondolni azok hatásaira a kor emberére. Ettől függetlenül az Emma szerelme, Emma fiai és Emma lánya című kötetek könnyen olvashatóak, cselekményesek

. Hozzák a jó könyveknek megfelelő alaptulajdonságot, miszerint ha egyszer belekezdünk, akkor nehéz letenni, és esetleg még az alvásidőnket is csökkentjük a kedvéért. Az embert hajtja a kíváncsiság, hogy melyik szereplővel mi történik ebben az egyre népesebb családban, kinek hogyan alakul az élete.

A történet központi helyszíne egy kitalált balatoni település az északi parton. Ettől függetlenül nagyon jól bemutatja a „magyar tenger” szépségeit, hangulatát, tehát már csak ezért is ajánlott nyári olvasmány. Nem ez az egyetlen kitalált helyszín a könyvben, ez azonban nem válik a hátrányára. A szereplők jelleme jól megformált, külsejük azonban eléggé ideologizált. Ahogy a legtöbb regényben, itt is inkább szép külsejű emberek kerülnek a középpontba, de ráadásul az Emmában a leszármazottak még „megszólalásig” hajlamosak is hasonlítani egymásra. Ezt azonban megbocsájtjuk az író Fábián Jankának, tekintve, hogy a történelmi környezet és az élet egyéb nehézségei nyújtanak éppen elég galibát és küzdelmet a szereplőknek, emellett pedig túlzó lenne még több realitást belesűríteni a történetbe. Vagy legalábbis akkor nem a szórakoztató irodalom kategóriába sorolnánk a köteteket.

Így viszont megszeretjük a szereplőket, és az írónő arról is gondoskodik, hogy megfelelően megértsük az indíttatásaikat.

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.