Menü

Wakeboardozni jó!

A vízisportok szerelmeseinek talán már nem kell bemutatni a wakeboardozást, és valószínűleg azok is kipróbálták már, akik szeretnek snowboardozni. Szeretettel ajánljuk azonban ezt a kiváló, vidám sportot mindenkinek! A víz, és a biztonsági előírások révén kisebb a baleseti lehetőségek esélye, és a teljes testet erősíti! Szerencsére kis hazánkban egyre több kiváló wakeboard pálya található. Próbáld ki őket! Ajánlunk közülük néhányat.

  • Velencei-tó:  Velencén a szabadstrand mellett található az ország egyik legélvezetesebb pályája. A 800 méter hosszú, ötszög alakú pályát 11 pályaelem (pl. rámpák) teszik változatossá.
  • Siófok:  a sóstói részen található a Bamboosziget elnevezésű, szintén ötszögű, 1000 méter hosszú pálya. Kellemes hangulat, és beach-bár vár minket a Balaton közepén.
  • A barátságosabb helyszínt kedvelőket várja a balatonfűzfői Fövenystrandon a 2wake Lakeboard elnevezésű kétoszlopos pálya. Akinek a wakeboard túlságosan extrém, vagy családos kikapcsolódást tervez, annak ez a tökéletes, mivel még fánkozni is lehet.

  • A főváros környékieknek is adott a lehetőség, Dunaharasztiban 824 méter hosszú, négyszögletű pályán lehet csúszni. Érdekesség, hogy 2005-ben itt került megrendezésre a wakeboard világbajnokság! Ezen a pályán még szárazedzésekhez is adott a lehetőség a gumiasztalon.
  • A Szeged és Hódmezővásárhely között található Sun City Szabadidőközpont komplex kikapcsolódást biztosít, jet ski és kalandpark is várja az érdeklődőket. A wakeboard pálya 657 méter hosszú, négyoszlopos, és a haladók számára 6 db élményelem is kipróbálható. Kb. 30 km/h-val száguldhatunk a vizen. Jól hangzik!
  • A kecskeméti Ride Cable pálya 788 méter hosszú, 5 oszlopos, szintén elemekkel tarkított, és egyszerre akár 9 wakeboardos is használhatja. Akinek inkább a vizisíelés szimpatikusabb, itt dupla-lécre pattanhat!
  • Az ország nyugati felén sem kell nélkülözni a vízen való száguldást és ugrálást, mivel Győrben egy nagyon élvezhető, speciálisan wakeboardosoknak kifejlesztett, 800 méter hosszú pálya található.

A wakeboard pályákra jellemző, hogy a helyszínen bérelhetünk felszerelést, de saját deszkával is érkezhetünk. Választható időtartamokra vásárolhatunk lehetőséget időnktől és pénztárcánktól függően – mert bizony a pályahasználat nem túl olcsó. A kezdőknek szinte mindenhol biztosított az oktatás lehetősége. Némelyik üzemeltető még tábort is szervez, ha valaki komolyan gondolja a gyakorlást. Az mindenesetre biztos, hogy ez a sport nagyon élvezetes, ha valaki már meg tud állni a deszkán, és mindig lehet valami újat tanulni. Ráadásul kiváló erőnlétet biztosít. Másnap azonban ne lepődjünk meg, ha izomláz kíséri a napunkat!

Fotó:
pixabay.com

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.