Menü

Pörc Delikát– a gasztronómiai boldogságforrás

„Malackodjunk egy kicsit!” A balatonkenesei Pörc elnevezésű delikátba érdemes ellátogatni. Sőt, ajánlott itt bevásárolni, mindjárt leírjuk, hogy mit. Ha felejthetetlen klasszikus, balatoni élményt keres, akkor reggelizzen a Pörcben! „Aki nem boldog, utánunk az lesz” – olvashatjuk a delikát facebook oldalán. Nem csalás, nem ámítás – teszteltük és igaz!

A balatoni település központjában található kis üzlet hangulata azonnal megragad minket, amint belépünk az ajtaján. Régi kredenc, hordó, fatál, sonkák, pörcök, töpörtyűk, szalámik, sajtok – ezeket fedezzük fel elsőként. Összefut a nyál a szánkban, és nemhiába: az a jó, hogy nem kell arra várni, hogy hazavigyük a sok finomságot: helyben is reggelizhetünk.

A kiszolgálás nem is akármilyen: csinos, fess fiatalember fehér ingben, nyakkendőben lesi a vendégek minden kívánságát, és állítja össze az ínycsiklandozó falatokat. A Pörc logóval nyomott deszkákon kívánság szerint sorakoztatja fel a fent felsorolt finomságokat. Amíg várakozunk, ad egy kis kóstolót a tegnap érkezett tormából, sonkába tekerve. Majd felszolgálja az illatos falatokat: libamáj, kellemesen csípős szalámival, kecskesajttal, és fűszeres sajttal. Közben házi szörpöket, helyi kellemes borokat ihatunk kísérőnek. Merthogy igen, itt minden háztáji: saját szemünkkel láttuk, ahogy a kistermelő egy apró ládában szállítja a szalonnát, kolbászt.

 Nem volt nagy mennyiség, mert minden friss. Nehéz a választás, hogy miből is kérjünk, olyan jól néz ki itt minden étel. A kenyér is friss, puha a belseje, ropogós a héja, hiszen a szomszédban ott a pékség. Át is sétál onnan az eladó hölgy, és kérdi a Doktor Úr néven elhíresült tulajdonost, hogy hogyan van ma? „Sosem voltam jobban!” – érkezik a vidám felelet, mert itt ilyen vidám a hangulat. Desszertként pedig kaptunk egy kis töpörtyűzsíros-hagymás kenyeret. Elmondhatom: nem távoztunk éhesen és üres kézzel.

Megtölthetjük szatyrainkat házi jellegű finomságokkal, vásárolhatunk nem csak malac-alkatrészeket: finom lekvárok, szörpök, mogyorókrémek, kézműves csokoládék, mézek, pálinkák, házi vajak és joghurtok szerepelnek a repertoárban.

A delikát hamarosan bővül: nemsokára igazi olasz kávéval, és szalonnasütésre alkalmas terasszal várnak minket. Sőt, nyílik a budapesti üzlet, ahol még ennél is nagyobb lesz a kínálat: kávézó, valamint hentesüzlet részleg is kialakításra kerül a XIII. kerületi Pozsonyi úti boltban, amit már előre ajánlunk mindenkinek. 

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!