Menü

Évekkel ezelőtt engedélyezték, mégis illegális- Az abortusztabletta

Az abortusz, vagyis a művi terhesség megszakítás mindig kényes téma, az érvek és ellenérvek szinte vég nélkül ütköztethetőek, nem csoda, hogy a körülötte lévő vita egy-egy újabb hír kapcsán mindig kiéleződik.

Az egyik legújabb hír volt a témában, hogy mostantól kezdve Csehországban is legális az abortusztabletta használata. Az abortusztabletta használata korántsem számít új dolognak a nap alatt, még a 80-as években fejlesztette ki egy francia cég, azóta számos országban alkalmazzák, mint például a szomszédos Ausztriában is.

Az abortusztabletta nem azonos azzal a tablettával, mellyel az együttlét után 72 óráig még megakadályozható a fogantatás, vagyis ami megakadályozza a hímivarsejtek bejutását a petesejtbe. Az abortusztabletta spontán vetélési állapotot vált ki a szervezetben, a fogantatástól számított 35. napig alkalmazható. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet már törzskönyvezte a tablettát, de forgalmazását még nem engedélyezték itthon.

A közvélemény kutatások szerint a társadalmi támogatottság meg lenne itthon is a szakemberek szerint is kíméletesebb terhesség megszakítás mód bevezetése, engedélyeztetése mellett, azonban a téma nyilvánvalóan nemcsak orvosi szempontokat érint.

Az orvos szakmai engedély ellenére hazánkban a tabletta forgalmazása és használata továbbra is illegális, ennek tudható be, hogy az elmúlt években felerősödött az úgy nevezett abortuszturizmus a környező országok, például Ausztria felé.

Mivel egyre több országban engedélyezik a terhesség megszakítás ezen módját, hazánkban is fel- fel élénkülő szakmai és társadalmi vitát vált ki a kérdés.

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.