Menü

Lehet egészséges a penész?

Igen, a penész lehet egészséges, ugyanis a nemespenész rengeteg B-vitamint tartalmaz. Érdemes tehát nemespenészes ételeket, italokat fogyasztani, ugyanakkor oda kell figyelni: a penész klasszikus formájában jelentősen egészségkárosító hatású.

Sajtok, szalámik, borok… Elsősorban ezen élelmiszereknél találkozhatunk a nemespenésszel. Az ilyen módon érlelt ételek, valamint ital különleges ízvilágot képviselnek: speciális és étvágygerjesztő illatot kapnak, a bor pedig édesebb és aromadúsabb lesz. Ez azonban tudatos munka eredménye. Ha nem megfelelő módon tároljuk ezeket őket, akkor azonban a penész kevésbé közkedvelt és egészséges formáival is találkozhatunk – ott, ahol nem szeretnénk. A penész ugyanis egy gombafajta, fonalgombának hívják, amelynek a spórái szétszóródnak, és ilyen módon már ártalmasak lehetnek. A nemespenészes termékek tehát speciálisabb odafigyelést igényelnek: ezért is kaphatóak az ilyen sajtok duplán becsomagolva, fóliában és dobozban.

Ha viszont nem kívánatos penész jelenik meg az ételeinken, akkor semmiképp se együk meg azokat! A penész egy része ugyanis nem látható, tehát nem elég, ha levágjuk a sajt szürkés-zöldes színű részét, vagy lekanalazzuk a tejfölről a penészes felső részt. Ne kockáztassunk, hiszen egyes penésztípusok mérgező anyagokat termelnek, így asztmát, gombafertőzést, emésztési zavarokat, vagy akár rákot is okozhatnak, arról nem is beszélve, hogy az ételek ízét is hátrányosan befolyásolják.

Maradjunk tehát a nemespenésznél, viszont várandós hölgyeknek, szoptatós anyukáknak, kisgyermekeknek a nemespenészes élelmiszerek fogyasztása sem ajánlott. Ne feledjük, hogy a téliszalámi, camambert sajtok fogyasztása ezekben az időszakokban nem ajánlott! 

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.