Menü

Vöröslencse, a keleties kedvencünk

Sokan csak újév első napján fogyasztanak lencsét a gyarapodás babonája miatt, pedig érdemes rendszeresen alapanyagként használnunk a főzésnél. A hagyományos lencsével bajlódni nincs ideje mindenkinek, hiszen már előző nap be kell áztatni ahhoz, hogy puhára tudjuk főzni, néhányan pedig a semleges barnás-szürkés színe miatt nem szimpatizálnak vele.

Nekik is kifejezetten ajánljuk a vöröslencsét, ami egyelőre kevésbé elterjedt a magyar konyha ételei között. Ez a fajta hántolt, emiatt sokkal hamarabb megfő, mint más hüvelyes növények. A színe vöröses, főzéskor narancssárgává fakul, szemei a klasszikus lencsénél jóval kisebbek.

Felhasználási lehetősége széles körű: készíthetünk belőle leveseket, dhal-t (indai sűrű levest), főzeléket, vagy pástétomot. Utóbbit azoknak javasoljuk, akik a bolti, adalékanyagokkal dúsított      vaj- és sajtkrémek, felvágottak helyett házilag készült, természetes ételt szeretnének fogyasztani a kenyérhez. Készíthetjük hagymával, répával, vagy mustárral.

Bármit is készítünk belőle, nagyon jól illik hozzá fűszerként a koriander, kurkuma, kömény, paprika (akár csípős), gyömbér és a bazsalikom.  Ha már unjuk a rizi-bizit, akkor borsó helyett érdemes vöröslencsét tennünk a rizshez. Kifejezetten jól illeszkedik hozzá, és a kisebb szemek révén tökéletesen összekeverhető. Sajnos általános, hogy manapság túlzottan lágy ételeket fogyasztunk, ezek pedig nem tesznek jót a fogaknak. Ezt elkerülvén a vöröslencsét csak kevés vízzel pároljuk meg, amíg a szemek el nem kezdenek szétesni egy kicsit. Ezt adjuk főtt barnarizshez, így „ropogósabb”, de nagyon finom zöldséges rizst kapunk.

A vöröslencse fogyasztása nemcsak a könnyű elkészítés és az esztikus kinézete miatt javasolt, hanem mert rostban és vitaminokban gazdag: sok folsavat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, magnéziumot tartalmaz. Isoflavonoid tartalma a mellrák megelőzésében segít. Tekintve, hogy nagyon jó szerotonin-forrás, hozzájárul a levertség és depresszió megelőzéséhez. Kiváló fehérjeforrás, így a vegetáriánusok is gyakran fogyasztják, főként hogy a védikus konyha kedvelt alapanyaga.

Receptajánló: pároljunk meg egy nagyobb palacsintasütőnyi vöröslencsét, és adjunk hozzá 500g mascarponét (fogyókúrázók használhatnak 8%-os zsírtartalmú Oké főzőtejszínt is). Ezt főzzük össze és fűszerezzük bazsalikommal, oregánóval, tengeri sóval, színes borssal. Az elkészült szószt keverjük össze teljes kiőrlésű masnitésztával. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finom étel.

Fotó:
pixabay.com

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.